1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eestlaste osalusel loodud tarkvaraga satelliit läheb orbiidile
Eestlaste osalusel loodud tarkvaraga satelliit läheb orbiidile

Eestlaste osalusel loodud tarkvaraga satelliit läheb orbiidile

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Ööl vastu reedet Eesti aja järgi kaks minutit pärast südaööd saadab Euroopa Kosmoseagentuur (ESA) programmi Copernicus raames orbiidile satelliidi Sentinel-1A, mille tarkvara loomisel on oluline panus ka Eesti IT-spetsialistidel.

Copernicus on Euroopa üks suuremaid kosmoseprogramme, mille raames saadetakse kosmosesse kokku 10 satelliiti. Programmi eesmärk on oluliselt parandada kaugseireks kasutatavate andmete kättesaadavust. Paraneb nii radaripiltide resolutsioon kui edastussagedus, mis võimaldab luua uusi rakendusi keskkonna ja inimkonna hüvanguks: näiteks reostuste avastamine nii maal kui merel, metsastumise ja linnastumise mõõtmine, ilmastiku kahjude hindamine ning ennetamine ja palju muud.

IT- ja äriteenustefirma CGI Eesti AS kosmosemeeskonna juhi Andreas Sisaski sõnul on koostöös mitmete partneritega nii Eestist kui välisriikidest alustatud ettevalmistustega uute kaugseire rakenduste loomiseks.

„Kuigi esimesed radarpildid Sentinel-1A pardalt on kättesaadavad alates selle aasta lõpust, oleme hoogsalt alustanud uute rakenduste välja töötamisega, et satelliidipiltidest võimalikult vara maksimaalset kasu saada,” rääkis Sisask.

Kui satelliidi poolt toodetud radaripilte hakkavad rakenduste jaoks ära kasutama mitmed organisatsioonid ja ettevõtted üle maailma, siis Eesti kosmosemeeskond on juba panustanud missiooni enda arendamisse, luues satelliitide juhtimisside turvamisega seotud lahenduse.

„Loodud lahendust kasutatakse nii kõikidel Copernicuse programmi satelliitidel kui ka tulevikus teistel ESA missioonidel,“ lisas Sisask.

9.-10. aprillil korraldab CGI koostöös Tartu observatooriumi ja teiste partneritega Tallinnas konverentsi, mille eesmärgiks on tutvustada juba töötavaid kaugseire lahendusi ning arutleda selle üle, milliseid keskkonnaga seotud probleeme oleks vajalik ning võimalik Läänemere piirkonnas lahendada.

Head Uudised GoodNews