1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Eestlaste tehnoloogiad saadeti kosmosesse
Eestlaste tehnoloogiad saadeti kosmosesse

Eestlaste tehnoloogiad saadeti kosmosesse

2. septembri varahommikul startis Prantsuse Guajaanast Arianespace’i rakett Vega, millega saadeti kosmosesse TalTechi satelliit Hämarik ja Golbriak Space’i optilise satelliitside telekommunikatsiooni tehnoloogia. Tegemist on Euroopa esimese „sõidujagamise“ projektiga kosmoses, kus ühe raketi külge on kinnitatud mitu väiksemat satelliiti.

Esialgu pidi Arianespace Vega raketi start toimuma 1. septembril, kuid kehvade ilmastikuolude tõttu lükkus start päeva võrra edasi. Tegemist oli Euroopa jaoks esimese „sõidujagamise“ missiooniga, kus ühe raketi külge oli kinnitatud mitmete teiste organisatsioonide satelliite. Eestist saadeti raketiga kosmosesse TalTechi satelliit Hämarik ja Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatori (ESA BIC Estonia) ettevõtte Golbriak Space’i optilise satelliitside telekommunikatsiooni terminalid. Kokku oli raketile kinnitatud 53 satelliiti 21 kliendilt 13 riigist. TalTechi andmetel on praeguseks rakett jõudnud orbiidile ning esimesed seitse suuremat satelliiti raketist eraldunud.

TalTechi satelliidi Hämarik põhimissiooniks on Maa seire, mille jaoks on satelliidile paigaldatud kaamerad, pilditöötlemise tehnoloogia ning side maajaamaga. TalTechi jaoks on tegemist teise raketistardiga – satelliit Koit startis kosmosesse 5. juulil 2019. „Meie jaoks on satelliit Hämarik erilise tähtsusega, kuna projekt on kestnud kaua ja sellesse on oma panuse andnud palju inimesi. Ka AS Datel sponsorina ootab, et satelliit hakkaks tööle ja me saaksime jätkata Maa seire missiooniga,“ selgitas TalTechi kosmoseprogrammi juht Rauno Gordon.

Euroopa Kosmoseagentuuri Eesti äriinkubaatori vilistlase Golbriak Space’i satelliitidevahelise optilise side lahendus jõudis orbiidile FSSCat nanosatelliidi koosseisus. Golbriak Space’i asutaja ja tegevjuht Simone Briatore tunneb, et on saanud ESA BIC Eestilt palju tuge: „Kosmosetehnoloogia ei ole kindlasti kerge ärivaldkond alustavale iduettevõttele. ESA äriinkubaatori võrgustiku kasutamine on aidanud meil luua olulisi kontakte nii klientide, tarnijate kui ka investoritega ning kokkuvõttes vormida päris äri.“ Nüüdseks on aga Briatore sõnul ettevõte valmis kasvama. „See missioon on meie jaoks alles algus – me plaanime oma tehnoloogiat täiustada ning saada oluliseks ettevõtteks satelliitidevahelises telekommunikatsioonis,“ sõnas Briatore.

Tehnopol Startup Inkubaator on koos Tartu Teaduspargiga ESA BIC Eesti kosmoseprogrammi Eesti üks partnereid olnud juba kolm aastat. Tehnopol Startup Inkubaatori juhi Kadri Tammai sõnul on Eestis küll pulbitsev iduettevõtluse ökosüsteem, kuid teadmismahukaid ettevõtteid ning investeeringuid võiks meil olla palju rohkem. „Klassikaline tarkvara investor peab pika arendustsükliga ettevõtte rahastamist liiga riskantseks ning sageli on ka arendustööks vajalikud summad palju suuremad kui ingelinvestori tavaline panus alustavasse ettevõttesse. Seetõttu on eriti vajalik, et kosmosetehnoloogia valdkonnas toetab ESA BIC nende meeskondade arendusprotsesse sisuliselt ning koostöös Tallinna ja Tartu linna ning Euroopa Kosmoseagentuuriga ka 50 000 suuruse arendustoetuse kaudu. Golbriak Space oli programmi üks silmapaistvamaid tiime ja rõõmustame koos nendega, et start viimaks õnnestus,“ lisas Tammai.

Oma inkubandi edu üle rõõmustab ka ESA BIC Estonia äriinkubaatori juht ja sihtasutuse Tartu Teaduspark juhatuse liige Andrus Kurvits: „See on tuleviku tehnoloogia, mis muudab satelliidid ühtseks võrgustikuks, mille kaudu on võimalik edastada informatsiooni ülisuurel kiirusel ehk tekib internet of satellites.“ Ta täpsustas, et Golbriak Space’i loodud seadmete kasutusele võtmine vähendab missioonide kulusid ning tõstab side kvaliteeti. „Sellel lahendusel on suur potentsiaal lahendada ka maapealse side jaoks mitmeid kitsaskohti,“ lisas Kurvits.

Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu näeb ESA BIC Eestil suurt rolli siinse kosmosesektori toetamisel. “ESA BIC Eesti filiaalid nii Tallinnas kui Tartus on täna kahepeale kokku toetanud ja toetamas 15 teadusmahuka uusettevõtte arengut tehnoloogia ning tootearenduse osas. Usun, et meie digitehnoloogiline võimekus omab potentsiaali veelgi suuremateks läbimurreteks, olgu see tehisintellekti või kosmoseandmete maapealsete rakenduste osas,” märkis Riisalu.

Tehnopol Startup Inkubaator loob alustavatele ettevõtetele hoogsa kasvukeskkonna, mis toetab osalevaid tehnoloogia iduettevõtteid sisukate ja praktiliste koolituste ning eksperttoega nii Eesti kui Euroopa parimatelt mentoritelt. Programmi eesmärk on leida alginvesteering või jõuda eksportturgudele. Tehnopol Startup Inkubaator on osa Skandinaavia ühe suurima teadus- ja ärilinnaku Tehnopol terviklikust tugiteenusest. Teadus- ja ärilinnaku Tehnopol eesmärk on aidata kaasa maailmatasemel tehnoloogiaettevõtete tekkele ja kasvule Eestis ning toetada nende laienemist välisturgudele, pakkudes lahendusi ärikinnisvarast kuni vajaduspõhiste äriarendusteenusteni.

Head Uudised GoodNews