1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eiki Nestor: heiskame sinimustvalge torni tippu uhkusega südames, tundes rõõmu, et meie riik on vaba ja demokraatlik
Eiki Nestor: heiskame sinimustvalge torni tippu uhkusega südames, tundes rõõmu, et meie riik on vaba ja demokraatlik

Eiki Nestor: heiskame sinimustvalge torni tippu uhkusega südames, tundes rõõmu, et meie riik on vaba ja demokraatlik

Kuberneri aias tähistatakse täna kell 9.09 piduliku tseremooniaga 100 aasta möödumist sinimustvalge lipu heiskamisest riigilipuna Pika Hermanni torni.

Kohaletulnuid tervitab Riigikogu esimees Eiki Nestor. „Pikk Hermann koos sinimustvalge lipuga sai täna 100 aastat tagasi meie riigi üheks tähtsamaks sümboliks,“ ütles Nestor.

„Heiskame sinimustvalge torni tippu uhkusega südames, tundes rõõmu, et meie riik on vaba ja demokraatlik. Usume ja loodame, et see kestab aegade lõpuni,“ ütles Nestor. „Sinine põhjamaise taeva värv annab meile usu helgesse tulevikku, must meenutab meie rahva minevikku ja mullapinda ning valge juhatab teed meie rahva vaimuvalguse poole.“

Pidulikul tseremoonial teeb tagasivaate möödunud sajale aastale ajaloolane Küllo Arjakas. Esinevad Kaitseväe orkester leitnant Simmu Vasara juhatusel ja Tallinna Ühisgümnaasiumi koor. Osalevad põhiseaduslike institutsioonide esindajad.

Riigikogu hoone vestibüülis on alates tänasest avatud ka Eesti riigilipule pühendatud väljapanek ning uuenenud Kuberneri aias Pika Hermanni torni jalamil saab tutvuda infotahvliga, mis selgitab lühidalt torni ajalugu, lipu heiskamise korda ja riigilipu värvide tähendust.

Sel suvel renoveeriti põhjalikult Pika Hermanni torni jalamil olev Kuberneri aed, kus uuendati madalhaljastus, aia teed ja valgustus ning sadevee välisvõrkude lahendus. Tööde käigus korrastati olemasolevad piirded ning ehitati istumiseks täiendav müüritis. Aeda paigaldati ka pingid ja prügikastid ning rajati jalgrattaparkla. Aia renoveeris Tarrest LT OÜ. Projekti maksumuseks kujunes ligi 64 000 eurot.

Head Uudised GoodNews