1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Eiki Nestor: koos oleme tugevad, koos oleme vabad
Eiki Nestor: koos oleme tugevad, koos oleme vabad

Eiki Nestor: koos oleme tugevad, koos oleme vabad

Eiki Nestor Eesti lipu päeva tähistamisel 04. juunil

Riigikogu esimees Eiki Nestor asetas täna Rakveres Vabadussõja võidusamba jalamile pärja ning pidas kõne. Nestor meenutas oma sõnavõtus sõdurite vaprust ja tänas neid, kes 1919. aastal Võnnu lahingus Eesti vabaduse eest võitlesid.

„Nii koduste kui tuleviku nimel tuli minna – vaba Eesti, meie oma riigi ja iseolemise nimel,“ ütles Nestor.

Nestor pöördus oma kõnes vabaduse eest võidelnute poole. „Läksid võitlusse vabaduse eest, võitlusse millest olid aastasadu unistanud meie vanemad ja vanavanemad,“ ütles Riigikogu esimees. „Tänu sinule saab Eesti Vabariik järgmisel aastal 100 aastaseks.“

Nestor rõhutas, et ka Eesti praegune vabadus vajab tänases maailmas kaitsmist ja hoidmist, millele saavad kaasa aidata koostöö ning relvavendlus, sest maailma kurjus ei ole kuhugi kadunud.

„Tugevaks saime tänu sellele, et meil on sõbrad, kes maailma asjadest sama moodi aru saavad ja inimeste vabadust au sees hoiavad. Meil on liitlased ja me ise oleme liitlased teistele rahvastele.“

Ta lõpetas sõnavõtu üleskutsega olla uhke oma riigi üle ning kaasmaalaste vastu sõbralik ja naerusuine.

Riigikogu esimees osaleb ka jumalateenistusel Rakvere Pauluse kirikus ning Kaitseliidu võidupüha paraadil, mis tänavu toimub Rakveres. Eile osales Nestor Carolin Illenzeeri heategevuslikul kontserdil „Laulud sõdurile“ Rakvere Spordihallis.

Võidupühaga tähistatakse Eesti võitu Landeswehri üle Võnnu lahingus, millest möödub täna 98 aastat.

Avaldame Eiki Nestori kõne täispikkuses!

Räägin Sulle, hea sõber, kellele Rakveres Vabadussõja võidusammas on püstitatud. Läksid sõtta Eesti vabaduse eest võitlema, sest teisiti ju ei saanud. Jätsid koju nooriku, ehk lapsedki. Või tulid otse koolipingist. Nii koduste kui tuleviku nimel tuli minna – vaba Eesti, meie oma riigi ja iseolemise nimel. Läksid võitlusse vabaduse eest, võitlusse millest olid aastasadu unistanud meie vanemad ja vanavanemad.

Tahan Sulle öelda, täna siin, aastal 2017, et tänu Sinule saab Eesti Vabariik järgmisel aastal 100 aastaseks. Meie keel ja kultuur elab ja areneb. Meie lapsed on maailma kõige targemad. Meie sõjamehed kõige vapramad. Meie naised ikka kõige kaunimad. Just see sama Eesti, mille eest Sa sõtta läksid ja võitlesid. Ainult sada aastat vanem, aga ikka meie endi Eesti, siin elavate inimeste vaba riik.

Muidugi on Eesti ja maailm vahepeal muutunud. Kahjuks on need, kellele meie ise olemine meeltmööda pole, ikka samad. Targemaks sai aga inimese vabadust hindav maailm läbi kurva kogemuse. Ka meil oli väga raske aeg, sest üksi jäädes ei suutnud me oma vabadust kaitsta. Aga me võitlesime end ahelatest lahti ning täna on Eesti tugevam, kui mitte kunagi varem.

Tugevaks saime tänu sellele, et meil on sõbrad, kes maailma asjadest sama moodi aru saavad ja inimeste vabadust au sees hoiavad. Meil on liitlased ja me ise oleme liitlased teistele rahvastele. Koos oleme tugevad, koos oleme vabad. Olgu Sul teada, et meie liitlased on samad, kes Vabadussõja päevilgi. Aga ka see vabadus vajab tänases maailmas kaitsmist ja hoidmist. Koostööd ja relvavendlust. Sest kurjus selles maailmas pole kadunud.

Hea sõber. Tänu Sinule saab Eesti Vabariik varsti saja aastaseks aga tänu Sinule on ka kogu vaba maailm tänaseks paremini kaitstud. On raske uskuda, et tookord sõtta minnes Sa selle peale mõtlesid, aga nii ta välja tuleb.

Tänasel võidupühal paneme Sulle tänutäheks pärjad ja läheme paraadile. Oleme kõik koos uhked oma riigii üle. Naeratame üksteisele ja nii nagu ikka meil kombeks, tähistame meie jaoks kõige lühemat ööd jaanitulega.

Aitäh Sulle! Eestil läheb kõik hästi, ära muretse.

Head Uudised GoodNews