1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. EKSKLUSIIVNE KONTSERT! Eestis annab eksklusiivse kontserdi Armeenia jazzilegend Malhass
EKSKLUSIIVNE KONTSERT! Eestis annab eksklusiivse kontserdi Armeenia jazzilegend Malhass

EKSKLUSIIVNE KONTSERT! Eestis annab eksklusiivse kontserdi Armeenia jazzilegend Malhass

LevonMalkhasyan26. juulil toimuv Jazz Gala toob Eestisse rohkem kui 40 riigi publikut lummanud Armeenia klaverivirtuoosi ja temperamentse jazzi viljeleja Levon Malkhasyani, keda tema austajad lihtsalt Malhassiks kutsuvad. Kirglikul muusikaõhtul saab publik õhtusööki nautides osa ka Oksana Tanditi jazziteemalise erikollektsiooni esitlusest. Õhtu, mida juhib sarmikas Mart Sander, lõpetab ilutulestik. Piletid üritusele on müügil Piletilevis.

Eesti publikuga kohtumist ootav Malhass ütleb, et elab selleks, et mängida jazzi ja armastab kirglikult oma kodulinna. „Kuigi olen andnud kontserte üle maailma, on minu jaoks kõige olulisem see, et elan ja musitseerin Jerevanis. Kõigi mulle elu jooksul antud aunimetuste hulgas tunnen enim uhkust selle ühe, Armeenia aukodanikuks nimetamise, üle. Mängin muusikat, mis räägib sellest, mis on mul hingel, millest unistan ja mida usaldan ainult oma lähimatele sõpradele,“ rääkis Levon Malkhasyan.

Pianisti iseloomustab väga omapärane vaba, väljendusrikas ja emotsionaalne mängumaneer, milles kuulajal on lihtne ära tunda Malhassi eredat ja avatud, ent ühtlasi veidi ulakat natuuri. Armeenia traditsioonilise muusikaga tegeldes jääb ta aga alati peenetundeliseks, väljapeetuks ja aupaklikuks. Oma esimeseks ja viimaseks iidoliks ning õpetajaks nimetab Malhass Kanada tuntud jazzpianisti Oscar Petersoni, tema ise aga on ebajumal mitmele jazzisõprade põlvkonnale.

Oma esimese muusikakollektiivi asutas Malhass juba 60-ndatel Brjussovi-nimelises Jerevani ülikoolis. Elu jooksul on jazzivirtuoosil olnud kolm suurt unistust: külastada jazzi kodumaad Ameerikat, korraldada Jerevanis rahvusvaheline jazzifestival ja avada oma jazziklubi.

Ameerika avastamine sai teoks 1990. aastal. Oma kahenädalasel turneel andis Levon USA idaosas 35 kontserti. Umbes viis minutit pärast kontserdi algust hakkasid Ameerika jazziasjatundjad lugupidavalt pead noogutama ja ütlesid: „See poiss on idast!“ „Minu mängus ei saanud märkamata jääda Armeenia muusika- ja kultuuritraditsioonid, mille najal ma olin üles kasvanud. See mõju tuleb tahes-tahtmata esile. Hing on ju Armeenia oma,“ selgitas Malhass naerdes. Pärast esikturneed on ta viibinud Ameerika Ühendriikides veel kuus korda.

Teine unistus – koguda ühele Jerevani lavale kokku kogu maailma jazzi koorekiht – täitus 1998.a. Malhassi korraldatud festivalile tulid tookord New York Voices ja New Orleansi veteranid. 2006. a. jaanuaris täitus muusiku kolmaski soov: otse Jerevani kesklinnas avas uksed jazziklubi Malhass, millest on saanud muusikalise Jerevani kultus- ja kogunemispaik.

26. juulil kell 19.00 algavat kontserti saab Eesti publik nautida kolmekäigulise õhtusöögi juurde restoranis Viktoria. Silmailu pakub publikule ka Eesti ühe tuntuima moelooja Oksana Tanditi jazziteemalise erikollektsiooni esitlus. Õhtu lõpetavad DJ ja suurejooneline ilutulestik.

Piletid üritusele on saadaval Piletilevis!

Head Uudised GoodNews