1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Elektrilevi avas Tallinnas müravaba alajaama
Elektrilevi avas Tallinnas müravaba alajaama

Elektrilevi avas Tallinnas müravaba alajaama

Fotod: Erik Riikoja

Elektrilevi avas täna Tallinnas Marja tänaval müravaba alajaama, mille abil jõuab elekter üle 4000 Kristiine elaniku ja ettevõtteni. Ekskavaatori nime kandva piirkonnaalajaama ehitus läks maksma kokku 2 miljonit eurot.

„Ekskavaatori alajaam asub elamute piirkonnas ja sellest tulenevalt pidime leidma ka sobiva lahenduse, et alajaama töö kohalikke elanikke ei häiriks,“ ütles Elektrilevi võrguehituse juht Kristo Külljastinen. „Alajaama kaks suurt trafot on ehitatud müratõkkehoonete sisse, mis teeb alajaama igapäevase töö müravabaks,“ lisas ta.

Vana Ekskavaatori piirkonnaalajaam asus samas kohas, kuid võttis enda alla ligi kolm korda suurema maa-ala, riivas linnapilti ja tekitas ebameeldivat müra, mida kohalikud elanikud tajusid eriti öösiti.

Koos kaasaegse alajaama ehitamisega likvideeriti ka vana kahe kilomeetri pikkune õhuliin, mis asus Veskimetsa ja Ekskavaatori alajaama vahel.

„Piirkonnas toimunud arengu ja ehitustegevuse tulemusena tekkis olukord, kus õhuliinid kulgesid osaliselt üle autode parkimisplatside ja hoonete vahetus läheduses. Amortiseerunud ja roostest kahjustatud mastid häirisid ka linna visuaalset ilmet,“ ütles Külljastinen ja lisas, et Veskimetsa – Ekskavaatori õhuliini asemele on nüüd ehitatud kaks 35-kilovoldist maakaabelliini.

Vana Ekskavaatori 35/6kV piirkonnaalajaam oli ehitatud 1971. aastal. Amortiseerunud seadmed vajasid väljavahetamist ja kasvanud tarbimine vajas ka võimsamaid seadmeid. Uutes alajaamade vahetati välja praktiliselt kogu seadmestik – alates 35- ja 6-kilovoldistest jaotusseadmetest ning lõpetades uute alajaama hoonete ja trafode rekonstrueerimisega.

Elektrilevi on suurim jaotusvõrguettevõte Eestis ning haldab ligikaudu 60 000 kilomeetrit elektriliine ja 24 000 alajaama.

Head Uudised GoodNews