1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. ELF vajab tuge metsloomade haigla ehitamiseks
ELF vajab tuge metsloomade haigla ehitamiseks

ELF vajab tuge metsloomade haigla ehitamiseks

elf-eestimaa-looduse-fond-logoEestimaa Looduse Fondi (ELF) Arukülla rajatava metsloomade haigla projekteerimine on jõudnud lõppjärku ning fond otsib nüüd raha, et alustada keskuse ehitusega.

“Metsloomade taastuskeskusega on hetkel arengud sellised, et projekteerimine on lõppjärgus ning otsime vahendeid ehitamiseks,” ütles ELF-i juhatuse liige Tarmo Tüür. Metsloomade ravi keskuse ehitamine ja sisustamine maksab 530 000 eurot ning keskuse üleval pidamine maksab aastas 70 000 eurot.

Praeguseks on fond saanud AS-ilt Elering enda kasutusse sobiva kinnistu, kuhu keskus ehitada ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse toel on valminud ehitusprojekt, kuid keskuse saab valmis ehitada ning töös hoida vaid annetuste ja toetajate abiga. Raha kogumiseks on ELF avanud ka annetustelefoni ja arveldusarved.

Rohkem teavet ja kontakte leiad ELFi kodulehelt.

Keskuse ehitamine hakkab toimuma etappide kaupa, vastavalt finantseeringute laekumisele. Keskus ehitatakse riigi, organisatsioonide ja ettevõtete toetuse ning eraannetuste najal. Ülalpidamiskulud kaetakse riigi ja kohalike omavalitsuse panuse, erinevate toetusprogrammide, eratoetajate ja omatulu baasil.

Metsloomade ravi keskus on kavandatud ühekorruselise hoonena, kus on loomade hoidmiseks, ravimiseks, rehabilitatsiooniks ja ülevalpidamiseks vajalikud ruumid, samuti kontor, koolitusruum ning vabatahtlike puhke- ja olmeruumid. Haiglaosa hakkavad ümbritsema patsientide välitingimustes hoidmiseks ehitatud väliaedikud.

Igal aastal satub õnnetustesse, orvustub või haigestub hinnanguliselt 2500 metslooma. Suurema osa metsloomade vigastusest on kas otseselt või kaudselt põhjustanud inimtegevus. Keskuse plaan on tegeleda vigastatud või haigete metsloomade ravimisega, orvustunud või muul moel inimese juurde sattunud loomapoegade üleskasvatamise ning õppetöö ja teadusuuringutega. Peale patsientide loomuomase seisundi taastamist lastakse loomad nende loomulikku elukeskkonda vabaks.

ELF-i hinnangul aitaks loodav keskus kaasa mitmetele probleemidele. Näiteks on olemasoleval rehabiliteerimiskeskusel halb asukoht. Praegune riiklik kaitsealuste liikide rehabiliteerimispunkt asub Nigulas ning sellel puudub kaasaegne sisseseade. Suur osa hättasattunud metsloomadest leitakse aga Tallinnast ja Harjumaalt, mistõttu pole otstarbekas Läti piiri äärde Nigulasse uusi suuri investeeringuid teha.

Ka ei tegele metsloomade rehabilitatsioon oma praegusel kujul vigastuste ja haiguste põhjuste selgitamisega, uuringutega ega ennetusega. Loomade püüki, transporti ja esmast ülevaatust teostatakse ilma veterinaari toeta, kuid metsloomad, täpselt nagu lemmikloomadki, vajavad vigastuste või haiguste korral asjatundlikku, tõsisematel juhtudel professionaalset abi.

Lisaks annab rajatav keskus keskkonnaharidust, kaasab vabatahtlikke, arendab riiklikku ja rahvusvahelist koostööd metsloomade meditsiini edendamiseks ning metsloomade raviks vajaliku õigusruumi loomiseks. Naftareostuse korral on keskus kiiresti kohaldatav reostunud eluslooduse päästeks.

Eestimaa Looduse Fond (ELF) on vabaühendus, mis pakub ühiskonnale looduskaitseks vajalikku ekspertiisi ja tuleb appi seal, kuhu riigiasutused ja erasektor ei jõua. ELF-i tegevuse eesmärk on loodusliku mitmekesisuse säilitamine Eestis ja maailmas koostöös üksikisikute, ettevõtete, organisatsioonide ja riigiasutustega.

Head Uudised GoodNews