1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Elo Lutsepp: “Euroopa kultuuripärandi aastal peab aukohal olema ka koorilaul.”
Elo Lutsepp: “Euroopa kultuuripärandi aastal peab aukohal olema ka koorilaul.”

Elo Lutsepp: “Euroopa kultuuripärandi aastal peab aukohal olema ka koorilaul.”

Elo Lutsepp ja Vabaõhumuuseumi koor
Fotod: Marike Laht

Euroopa kultuuripärandi aasta Eesti juhtnõukogu liikme ajaloolase ja Eesti Vabaõhumuuseumi segakoori dirigent Elo Lutseppa sõnul annab kultuuripärandi aastale tugeva annuse väärikust ka koorilaulu väärtustamine.

Möödunud laupäeval toimus  EELK Püha Bartholemeuse Palamuse kirikus Eesti Vabaõhumuuseumi segakoori ja Palamuse segakoori „Kuus õuna“ esimene ühine kontsert. Mõlemal kooril olid omaette etteasted. Samuti lauldi ühiselt. Mõlemale koorile  kui pikaajalistele koostööpartneritele andis tänukingitused üle Sadala Külade Seltsi juhatuse esimees Pille Tutt.

Elo Lutsepp dirigeerimas

„Avastasin , et Palamuse segakooris laulavad mul mitmed tuttavad. Nii otsustasime selle koori dirigendi, tunnustatud muusikapedagoogi Maret Ojaga ühise kontserti teha,“ ütles Eesti Vabaõhumuuseumi segakoori juht Elo Lutsepp. „Minust saigi enne dirigent kui ajaloolane (arhitektuuriajaloolane). Juba  ammu Jõgeva kultuurimajas metoodikuna töötades olin ka segakoori „Laulik“  abidirigent.

Elo Lutsepp meenutas, et Vabaõhumuuseumi segakoor loodi 2008. aastal eesmärgiga esineda läheneval üleeestilisel laulupeol. „Et oleme „maalt”, tahtsime laulpeo rongkäigule tulla hobusega. Kahjuks ei osutunud see võimalikuks, ei lubatud,“ lausus ta.

Elo Lutsepp ja Maret Oja

„Koorilaul peab aga olema au sees mitte ainult laulupeo tulekul, vaid pidevalt. Iseäranis oluline roll peab sellel olema tänavu, mil on Euroopa Kultuuripärandi aasta. Laul on ju ka mälulaegas, millega Eesti rahvas põlvkondadelt põlvkondadele  teadmisi, kogemusi ja oskusi edasi andnud,“ ütles Elo Lutsepp.

Palamuse segakoor Kuus õuna sai Elo Lutseppalt kutse esinema 19. mail toimuvale muuseumiöö piknikule Tallinnas Eesti Vabaõhumuuseumis.

Jaan-Ivo Lukas

Head Uudised GoodNews