1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. ELUPÄÄSTJAD! Päästeameti peadirektor annab G4S rannavalvurile elupäästja medali
ELUPÄÄSTJAD! Päästeameti peadirektor annab G4S rannavalvurile elupäästja medali

ELUPÄÄSTJAD! Päästeameti peadirektor annab G4S rannavalvurile elupäästja medali

Ahti ja Raul
Ahti Kobin ja Raul Lehismets

Täna annavad siseminister Hanno Pevkur ja Päästeameti peadirektor Kuno Tammearu G4S rannavalve Lõuna piirkonna vahetuse vanemale Priit Lehismetsale ja tema vennale Raul Lehismetsale (endine G4S rannavalvur) üle elupäästja III klassi medali.

10. augusti lõuna paiku oli Pühajärve rannas ligi poolsada inimest ja lehvis roheline lipp. 56-aastane Jaak otsustas ujuma minna. Umbes 20 meetri kaugusel kaldast kaotas ta jalgealuse, tõmbas vett kopsudesse ja sattus paanikasse. Uppumisohtu sattunud meest märkas kaldalt rannavalvur Ahti Kobin ja saatis talle appi rannavalvur Priit Lehismetsa. Samal ajal helistas teine rannavalvur hädaabinumbrile 112. Priit tõi kannatanu veest välja. Mees oli teadvuseta ja ei hinganud ning teda tuli elustama hakata.

Priidule tuli appi samal ajal rannas viibinud vend Raul Lehismets, kes on varasematel suvedel rannavalvurina töötanud. Koos alustasid vennad kannatanu elustamist – Priit tegi kunstlikku hingamist ja Raul südamemassaaži. Pärast minutilist elustamist tuligi mees teadvusele. Rannavalvurid lasid tal pikali olla ja varjasid meest liigse päikese eest. Kiirabi kohale jõudes tundis kannatanu end juba paremini. Tänu Priidu ja Rauli oskuslikule ja kiirele tegutsemisele Jaak ei uppunud ega saanud ka pöördumatuid tervisekahjustusi.

Priidu sõnul mängis suurt rolli päästmise juures tiimitöö. „See oli õnnelik juhus, et samal ajal juhtusid rannas olema mõlemad mu vennad. Üks kutsus kiirabi ja teisega alustasime elustamist. Raulil on minust rohkemgi rannavalve kogemust. Esmaabikursused olid mul läbitud ja vennaga koos tegutsedes tundsin end kindlalt.“

Muul ajal kehalise kasvatuse õpetajana töötav Priit Lehismets on G4Si rannavalves töötanud paar suve, kuid senised tõsisemad juhtumid järve ääres on õnneks piirdunud ohtlikku olukorda sattunud inimese jaoks vaid ehmatusega. „Medali saamine on minu jaoks suur tunnustus. Sellist asja tuleb elus üks kord ette.“

Elupäästja medal omistatakse 13 Päästeameti teenistujale, ühele G4S rannavalve Lõuna piirkonna vahetuse vanemale ja kuuele eraisikule. G4S rannavalvurid hoolitsesid möödunud suvel suplejate veeohutuse eest 16 üle Eesti asuvas ujumiskohas Tallinnas, Haapsalus, Tartus, Otepääl, Elvas, Türil, Põlvas, Pärnus ja Võrus.

Head Uudised GoodNews