1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. EMTA tudeng Kaia Voitka valiti Euroopa Liidu Noorteorkestri põhikoosseisu
EMTA tudeng Kaia Voitka valiti Euroopa Liidu Noorteorkestri põhikoosseisu

EMTA tudeng Kaia Voitka valiti Euroopa Liidu Noorteorkestri põhikoosseisu

Kaia Voitka
Kaia Voitka

Euroopa Liidu Noorteorkestri (European Union Youth Orchestra) konkursil osalenud kolmekümnest Eesti noorest instrumentalistist valiti ainsana orkestri põhikoosseisu Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia üliõpilane, viiuldaja Kaia Voitka, kes on orkestri töös osalenud juba 2013. aastast alates.

Orkestri reservi pääses sellel aastal aga rekordarv Eesti muusikuid – EMTA üliõpilased Mart Kuusma (vioola), Regina Udod (kontrabass), Marten Altrov (klarnet) ning Tallinna G. Otsa nim. Muusikakooli õpilane Teno Kongi (tromboon). Ära märgiti Tallinna Muusikakeskkooli õpilase Birgit Katriin Borni (viiul) esinemine ning Leverhulme’i suvekooli valiti samuti TMKK õpilane, Jakob Peäske (fagott). Eesti noorte muusikute saavutusi tuleb kõrgelt hinnata, kuna EUYO konkursisõel on väga tihe – Euroopa Liidu kõigist 28-st riigist osales kokku 1082 instrumentalisti, kellest lõppkokkuvõttes pääses EUYO 2015/2016 hooaja põhikoosseisu vaid 117.

1976.a. Claudio Abbado initsiatiivil asutatud kollektiivist on tänaseks kujunenud Euroopa üks kõrgetasemelisemaid ja prestiižemaid noorteorkestreid, mida on juhatanud sellised tippdirigendid nagu Bernard Haitink, Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Sir Colin Davis, Herbert von Karajan, Mstislav Rostropovich, Sir Georg Solti, Herbert Blomstedt ja Vasily Petrenko. Orkestri aupresidendiks on Euroopa Parlamendi president ning patroonideks liikmesriikide peaministrid. Orkestri patroonideks Eestis on president Toomas Hendrik Ilves ja peaminister Taavi Rõivas.

Head Uudised GoodNews