1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ene Ergma avas Läänemeremaade parlamentaarse konverentsi
Ene Ergma avas Läänemeremaade parlamentaarse konverentsi

Ene Ergma avas Läänemeremaade parlamentaarse konverentsi

Ene Ergma

Täna algas Pärnus Läänemeremaade parlamentaarne konverents „Säästev innovatsioon piirkonna konkurentsivõimelise majanduse toetuseks“. Riigikogu esimees Ene Ergma märkis konverentsi avakõnes, et tänavusel konverentsil keskendutakse võimalustele, mida pakuvad innovaatilised mõtted ja lahendused Läänemere piirkonna konkurentsivõime kasvuks.

„Võime uhkelt öelda, et Läänemerd ümbritsevad edukad ja märkimisväärse loovusega riigid. Peame aga samas tunnistama, et meie riikide võimekuste ühisel rakendamisel regiooni ja selle kaudu ka kogu Euroopa arengu mootorina oleme alles üsna tee alguses,“ ütles Riigikogu esimees Ene Ergma. „Omavaheline koostööpotentsiaal on veel suuresti realiseerimata. Aja nõue tihedaks ja integreeritud teaduskoostööks on eriti ilmne. Läänemere äärsetelt riikidelt oodatakse enamat – eeskätt uusi ideid ja nendest parimate operatiivset elluviimist.“

Ergma tõi ühe sellise võimalusena esile ühise satelliitide andmebaasi loomise maailmaruumi jälgimiseks, kuhu era- ja avalikul sektoril oleks vaba juurdepääs. Selline andmebaas võimaldab oluliselt kokku hoida kulusid. „Näiteks andmete põhjal planeerides võivad jäämurdjad kokku hoida ligi 20% kütusekulusid,“ ütles Ene Ergma.

Ene Ergma sõnul on arengu märksõnad innovaatilisus, jätkusuutlikkus, konkurentsivõime. „Need kajastuvad ka meie konverentsi pealkirjas ning kindlasti kuulub nende sõnade juurde selline mõiste nagu vastutustunne,“ ütles Ergma. „Vastutustunde, ka mõõdutunde puudumine majandus- ja rahaasjades küllaltki pika ajaperioodi vältel on viinud paljud Euroopa riigid tänaseks tõsiste majandus- ja sotsiaalprobleemideni. Tugevalt on saanud riivata paljude inimeste kindlustunne.“

„Mida aga tähendab vastutustunne innovaatikas?“ küsis Ergma konverentsi avakõnes. „See on eeskätt mõtestatud ja eesmärgipärane töö ning saavutatud tulemuste kiire ellu rakendamine. Pärnu konverents on kohtumispaik erinevate kogemuste, kontseptsioonide ja teadmiste saamiseks ja vahendamiseks,“ lisas Ergma.

26.-27.08.2013 toimub Pärnus 22. Läänemeremaade parlamentaarne konverents, millest võtavad osa 11 Läänemere äärse riigi ja 26 parlamentaarse organisatsiooni delegatsioonid, sealhulgas Euroopa Parlamendi, Euroopa Komisjoni ning mitmete rahvusvaheliste ühenduste esindajad. Üle 200 osalejaga konverentsi avasid Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves, Riigikogu esimees Ene Ergma ja Läänemeremaade parlamentaarse konverentsi alalise komitee president, Riigikogu aseesimees Laine Randjärv.

Head Uudised GoodNews