1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Erkki-Sven Tüüri “Ärkamine” kõlab Estonia kontserdisaalis ja Euroraadio vahendusel üle maailma
Erkki-Sven Tüüri “Ärkamine” kõlab Estonia kontserdisaalis ja Euroraadio vahendusel üle maailma

Erkki-Sven Tüüri “Ärkamine” kõlab Estonia kontserdisaalis ja Euroraadio vahendusel üle maailma

Tüür Estonia kontserdisaalis17. jaanuaril 2014 jõuab Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja dirigent Daniel Reussi esituses kuulajaini Erkki-Sven Tüüri “Ärkamine”.

Teos on kirjutatud 2011. aastal tähistamaks Tallinna Euroopa kultuuripealinnaks olemist ning on pälvinud tähelepanu ja kiitvaid hinnanguid nii kontserdilavadel kui plaadistusena. Saksa ajaleht Zeit valis “Ärkamise” plaadistuse (EFK, Riga Sinfonietta, Daniel Reuss) 2011. aasta parimate salvestuste hulka ning briti ajakiri Gramophone esitles plaati 2012. aasta veebruarinumbri rubriigis “Editor’s Choice”.

““Ärkamise” esimestest taktidest piisas, et Berliini Filharmoonia kammersaalis tekiks ainulaadne “Tüüri saund”. Ilma igasuguse eklektitsismita ühendab Tüür poprütmid ja avangardistlikud kompositsioonitehnikad ning oma kodumaa arhailised runoviisid ühtseks tervikuks.” (Burkhard Schäfer, Neue Musikzeitung).

Helilooja on teose mõtet avardanud järgmiselt: “Ärkamine kui virgumine unest, uuele elule ärkamine, tuhmistunud meelte ärkamine selgesse olekusse, religioosne ärkamine, kevadine looduse ärkamine…  See sõna omab ääretult sügavat ja ulatuslikku tähendusvälja. Ma usun, et ärkamine on omamoodi elukestev protsess, uinumise ja ähmastumise vastand.” Tüür on kasutanud Juhan Liivi, Ernst Enno, Jaan Kaplinski ja Doris Kareva luulet ning ülestõusmispühadega seotud ladinakeelseid liturgilisi tekste.

Kontserdi teises pooles tuleb ettekandele Arnold Schönbergi üks olulisemaid teoseid “Kirgastunud öö” keelpilliorkestri seades.

Kontsert kuulub Euroraadio sarja “A Journey to Silence” ning lisaks Klassikaraadiole kannavad selle üle raadiojaamad Austraalias, Hispaanias, Uus-Meremaal, Portugalis, Horvaatias, Sloveenias, Saksamaal, Leedus, Lätis, Hollandis, Rootsis ja Kreekas.

 

Head Uudised GoodNews