1. Avaleht
  2. Arvamusfestival
  3. ERR-il on arvamusfestivalil oma lava, sündmusest tuleb mahukas veebisaade
ERR-il on arvamusfestivalil oma lava, sündmusest tuleb mahukas veebisaade

ERR-il on arvamusfestivalil oma lava, sündmusest tuleb mahukas veebisaade

Arvamusfestival pakub võimalusi arutleda olulistel teemadelVeebiportaal ERR.ee toob Paides 15.-16. augustil toimuva arvamusfestivali oma jälgijateni põhjaliku otsesaatena. Kolmel festivalilaval toimuvast saab osa kolme samaaegse ülekandena, mis näitavad Orulava ja Mäelava, samuti ERR-i enda lava arvamustevahetusi. Kohal teevad erisaateid ja otselülitusi Vikerraadio, Raadio 4 ja Raadio 2.

Eesti Rahvusringhäälingu laval arutletakse, kui vaba on Eesti ajakirjandus, kas avalik-õiguslik meelelahutus on rahva raha raiskamine, kas väliskorrespondendid on ainult ajakirjanikud või ka diplomaadid jpm.

ERR-i laval esinejate hulgas on Mihkel Kärmas, Ainar Ruussaar, Maire Aunaste, Raul Rebane, Rein Lang, Urmas Oru, Sulev Vedler, Urmet Kook, Kaja Kallas, Neeme Raud, Mihkel Kunnus, Urmas Paet jpt.

Rahvusringhäälingu lava arutelude vaheliste pauside ajal näeb ERR.ee otseülekandes intervjuusid festivalil jutuks võetud teemadel.

Arvamusfestivali klubis naasevad kogu sündmuse alguses, 15. augustil kell 11-12, vaid üheks korraks publiku ette Raadio 2 populaarse saate “Olukorrast riigis” loonud endised ajakirjanikud, praegused poliitikud Anvar Samost ja Hannes Rumm. Saadet saab jälgida kohapeal või kuulata otse Raadio 2 vahendusel, olles teel festivalile.

Orulaval ja Mäelaval räägitakse kahe festivalipäeva jooksul lisaks väljarändest, dopinguvabast spordist, maavarade kasutamisest; üles astuvad endised peaministrid; festival kulmineerub parlamendierakondade juhtide debatiga.

ERRi laval 15. augustil

13.05-14.00 Raadio 4: Venekeelne infoväli Eestis (kõlab samal ajal Raadio 4 eetris; venekeelne)

Pärast Ukraina sündmusi lahvatas Eestis taas arutelu, kas me peaksime tegema rohkem, et venekeelne infoväli Eestis oleks vähem mõjutatud Venemaa riiklikest huvidest. Mõned arvavad, et probleemi lahenduseks on venekeelse telekanali loomine, teised aga on absoluutselt kindlad, et ühine infoväli eksisteerib juba täna, kuid ainult noorte inimeste elus. Mida olemasolevate rahaliste võimaluste raames saab ette võtta ja kas sellest ka kasu võiks tõusta, arutavad meediaeksperdid Ilja Sundelevitš, Olesja Rotar, Polina Volkova. Arutelu juhid on Artur Aukon ja Kirill Krabu.

15.00-16.30 Kui vaba on Eesti ajakirjandus?

Eesti on ajakirjandusvabaduselt maailma tipus. Samas ei saa mööda suhtekorralduse ja raha suurenevast mõjust ajakirjandusele. Ei kao ka etteheited poliitilisest kallutatusest ning paratamatus on, et online-meedia muudab ajakirjanduspraktikat ja -eetikat. Kas Eesti ajakirjandusel õnnestub neis tingimustes ka tulevikus maailma kõige vabamate hulka kuuluda? Selle üle arutavad “Pealtnägija” ajakirjanik Mihkel Kärmas, rahvusringhäälingu ajakirjanduseetika nõunik Tarmu Tammerk ja Eesti Meedia juhatuse esimees Mart Kadastik. Arutelu juhib Ainar Ruussaar.

17.00-18.30 Kas avalik-õiguslik meelelahutus on rahva raha raiskamine?

Et rahvusringhääling peab tootma uudiseid ja kajastama poliitikat ning süvakultuuri, sellega nõustuvad pea kõik inimesed. Ent avalik-õiguslik meelelahutus ajab nii poliitikutel kui meediaärimeestel tihti harja punaseks. Kas rahva maksuraha eest “Eesti laulu”, jalgpalli MMi, saadete “Tujurikkuja” või “Tõuse ja sära!” näitamine ikka on mõistlik, püüavad selgeks teha saatejuht Maire Aunaste, endine ETV programmidirektor Raul Rebane, endine kultuuriminister Rein Lang ja Kanal 2 juht Urmas Oru. Arutelu juhib Janek Luts.

19.00-20.30 “Jüri Üdi klubi” erisaade

Saatejuhid on Rain Kooli, Mihkel Kunnus ja Birk Rohelend.

ERRi laval 16. augustil

11.05-12.00 “Rahva teenrid”

Populaarses jutusaates, mis läheb Vikerraadio otse-eetrisse ERRi lavalt, analüüsivad sise- ja välispoliitilisi sündmusi Urmet Kook ja Lauri Hussar rahvusringhäälingust ning Sulev Vedler Eesti Ekspressist.

13.00-14.30 Kas sellist esimest ja teist Eestit me tahtsimegi?

Kuidas vähendada varanduslikku kihistumist ning kas ja kes sellega üldse tegelema peab? On öeldud, et vaesus on nakkav. Aga kui on tegemist viirushaigusega, on varem või hiljem vaja vaktsiin leiutada. Arutelus osalevad Kaja Kallas, Kadri Simson ja Annely Akkermann. Vestlust juhib Kaileen Mägi.

15.00-16.30 Eesti väliskorrespondendi elu paradoksid. Kas ainult ajakirjanik või ka diplomaat?

Kuidas tuua maailm Eestisse ja viia Eesti maailma, selle üle arutlevad ERRi väliskorrespondendid – endine USA ja tulevane Venemaa korrespondent Neeme Raud, Brüsseli korrespondent Johannes Tralla, USA korrespondent Lauri Tankler. Arutelu juhib välisminister Urmas Paet.

Head Uudised GoodNews