1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. ESTCube-1 ja Robotexi meeskond pälvis ITL-i aastaauhinna
ESTCube-1 ja Robotexi meeskond pälvis ITL-i aastaauhinna

ESTCube-1 ja Robotexi meeskond pälvis ITL-i aastaauhinna

Tudengisatelliidi ESTCube-1 meeskond
Foto: Riina Varul

Eesti infotehnoloogia ja telekommunikatsiooni liit (ITL) jagas eelneval nädalal aastaauhindu. Eesti juhtivate tehnoloogiaettevõtete ühenduse poolt välja antud tiitlid „Aasta Tegu 2012“ ja „Aasta Tegija 2012“ pälvisid vastavalttudengisatelliit ESTCube-1 ja robotivõistluse Robotexi korraldusmeeskond.

„Aasta Tegu 2012“ on tudengisatelliit ESTCube-1. Auhinnaga tunnustati ESTCube-projektijuhti, TÜ doktoranti Silver Lätti ning tema rohkem kui 80-liikmelist tudengite meeskonda ja akadeemilisi nõustajaid. Auhind anti ESTCube-1 meeskonnale interdistsiplinaarse koostöö ning kosmosetehnoloogia arendamise eest, mis aitab kaasa ka reaalainete populariseerimisele. Kuigi auhinda väärt tegu saab tegelikkuseks alles käimasoleval aastal, siis teo objekt sai suures osas valmis juba mullu.

“Aasta teo valimisel lähtus ITL-i juhatus seekord nii tehtud töö mahust kui ka potentsiaalist tulevikus. ESTCube-projekt avab Eesti jaoks uue peatüki täiesti uues valdkonnas, kus interdistsiplinaarne koostöö on edu aluseks. Infotehnoloogia on täna ja veel rohkem tulevikus universaalne kompetents, mida läheb vaja igas eluvaldkonnas, maa peal ja all ning kohal,” põhjendas Skype Eesti maajuht Tiit Paananen laureaadi valikut.

ESTCube-1 projekti juhendaja Mart Noorma sõnul on ITL liikmete nimekirja vaadates selge, kui tohutu au see tunnustus projektis osalevate tudengite jaoks on: “Auhinna väljaandjate hulgas on ju kõik meie teadmistepõhise majanduse vedurid. Eesti tudengisatelliidi projekt on oma haridusliku missiooni täitnud, kui need firmad meie tudengite hulgast omale head spetsialistid saavad.” ESTCube projektijuht Silver Lätt lausub, et ESTCube-1 projekt jätkab oma hariduslikku missiooni: „Mõistame, et  heaolu saavutamiseks on vaja haritud ja motiveeritud inimesi, kel on julgust küsida küsimusi ja kirge lahendada keerulisi probleeme ning kinnitan, et  tudengisatelliidi programm jätkab selliste inimeste koolitamist ka tulevikus.“

Ka „Aasta Tegija 2012“ tiitli pälvisid Tartu ülikooli inimesed, koostöös Tallinna tehnikaülikooli ja IT kolledžiga, kes ühtse meeskonnana korraldavad robotivõistlust Robotex. Üritus on aastatega kasvanud üha rahvusvahelisemaks ning tõstnud noorte seas huvi tehnoloogiavaldkonna ja -hariduse vastu.

Žürii liige Tiit Paananen lausus „Aasta Tegijate“ ehk Robotexi korraldajate kohta: „Varajane huvi arvutiasjanduse vastu tagab tulevikus paremad läbilöögivõimalused. Tänased IT tippjuhid ja kogenud süsteemiarhitektid olid koos arvutiringides 20 aastat tagasi. Aasta tegijad külvavad kiidusväärselt seemne meie tuleviku konkurentsivõime kandjatesse.”

Head Uudised GoodNews