1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Estonia tähistab Endel Pärna 100. sünniaastapäeva operetigalaga
Estonia tähistab Endel Pärna 100. sünniaastapäeva operetigalaga

Estonia tähistab Endel Pärna 100. sünniaastapäeva operetigalaga

Endel Pärn  Foto: Gunnar Vaidla
Endel Pärn
Foto: Gunnar Vaidla

Homme tähistab Rahvusooper Estonia operetigalaga kauaaegse estoonlase Endel Pärna 100. sünniaastapäeva. Operetigala „Endel Pärn 100 – mees monokliga“ stsenarist ja lavastaja on Neeme Kuningas, dirigeerib Mihhail Gerts ja solistid on Rostislav Gurjev, Andres Köster, Mart Laur, Mart Madiste, Väino Puura, Urmas Põldma, Kristel Pärtna, René Soom, Janne Ševtšenko, Mati Vaikmaa, Villu Valdmaa, Kristina Vähi ja külalistena Hanna-Liina Võsa, Ago Anderson ning Tõnu Kark.

Lavastaja Neeme Kuninga sõnul oli tal õnn Endel Pärnaga garderoobi jagada. „Pärn oli ekspert, kes õpetas pikajuukselisele rokimehele, kuidas väärikalt frakki kanda, andis juhatust teatrieetikast ja oli kuni pisiasjadeni täpne. Et mitte mõjuda tema kõrval valge varesena, otsustasin pärast esimest frakikandmise õppetundi pikad juuksed maha ajada,“ ütles Neeme Kuningas. „Selliseid rafineeritud välimuse ja maneeridega näitlejaisiksusi, nagu Pärn, on tänapäeval kahjuks väheks jäänud.“

Endel Pärn sündis 21. aprillil 1914. Oma 76 eluaastast pühendas ta lavale 57, neist 13 Vanemuises ja 44 Estonias. Kuigi tal oli Tartus võimalik mängida ka Shakespeare’i, Tammsaaret ja Strindbergi, võitis ta publiku südamed eelkõige opereti koomikurollidega. Aastatel 1942–86 lõi ta Estonia laval legendaarseks saanud Boni (Kálmáni „Silva“), Dr Falke (Straussi „Nahkhiir“), Henry Higginsi (Loewe’ „Minu veetlev leedi“), Sancho Panza (Leigh’ „Mees La Manchast“), Archibaldi (Ábrahámi „Savoy ball“) jpt, kes püsivad tippkarakteritena Eesti teatri ajaloos. Endel Pärna nimetati korduvalt Paul Pinna mantlipärijaks, 1984. aastal omistati talle Pinna-nimeline preemia.

Head Uudised GoodNews