1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Ettevõtlus- ja liidriprogrammi Superheroes esikoha pälvis tiim RePla
Ettevõtlus- ja liidriprogrammi Superheroes esikoha pälvis tiim RePla

Ettevõtlus- ja liidriprogrammi Superheroes esikoha pälvis tiim RePla

Getterli-Helle Aavik, Kristina Pazekova, Kerttu Filippov, Nilgun Bahsi, Johanna Heinsoo ja Sascya Assak
Fotod: Jake Farra

Pühapäeva õhtul toimunud pidulikul galaüritusel autasustati teismeliste tüdrukute ettevõtlus- ja liidriprogrammi Superheroes tänavusi võitjaid. Esikoha pälvis tiim RePla, mis korraldab interaktiivseid prügisorteerimise koolitusi lastele, et kasvatada uut põlvkonda vastutustundlikumalt mõtlema ja käituma. Teismelised võitjad sõidavad kevadel preemia- ja koolitusreisile Suurbritanniasse.

“Tänu Superheroes programmile oleme projekti kiiresti toimima saanud ja külastanud juba mitmeid koole. Tagasiside on olnud positiivne ja meid kutsutakse uuesti keskkkonnateemalisi esitlusi läbi viima. Teeme koostööd erinevate keskkonna ametnikega ja prügiettevõtjatega, et viia oma koolitused uuele tasemele,” rääkis Sascya Assak võitjameeskonnast RePla.

Teise koha saavutas tiim Code Red, mis tõi turule „kõik vajalik ühes karbis“ toote ja veebipoe, mis annab tüdrukutele menstruatsiooni ajal võimaluse endale sobilikest hügieenitarvetest ja stressileevendajatest komplekt kokku panna ühe hiireklikiga kodust lahkumata. Kolmanda koha pälvis tiim DITTO, mis valmistab ja müüb moodsat diskrimineerimisvastase sõnumiga unisex riidekollektsiooni.

“Kõik programmis osalenud noored olid hästi motiveeritud ja ettevõtlikud. Nelja kuu jooksul töötati välja ohtralt ideid, mitmetest on saanud maailmamuutvad projektid ja sotsiaalse mõjuga ärid gümnaasiumiõpingute kõrval,” rääkis Superheroes programmi juht Eva K. Ponomarjov. “Noori koolitada aidanud ekspertide tugi oli ideede realiseerimisel tohutuks abiks. Noortel on küll palju teotahet, aga ka tõsiseid väljakutseid. Üheks neist on kahtlemata tiimina toimetamine ja ajaplaneerimine,” selgitas Ponomarjov. “Kuna tüdrukud tulevad Eestimaa eri otstest, siis tuleb leida tarku lahendusi, et tiim hea hoo sisse saaks ning hästi toimiks, kus tuleb õppida teisi kuulama, tiimina kompromisse leidma ja julgelt otsustama,” lisas ta.

Tiimide ideid ja projektide elujõulisust hindas žürii, kuhu kuulusid Telia kommunikatsioonijuht Katrin Isotamm, TTÜ Start-up Hub’i juht Katre Purga, Heateo Sihtasutuse tegevjuht Pirkko Valge, E-residentsustiimi tootejuht Silver Siniavski, investor Yrjö Ojasaar Change Ventures’ist, LHV kliendikogemuse juht Liisa Schneemann ning investor ja Precise Biometrics tegevjuht Thomas Marschall Taanist.

Superheroes programm on 13-17-aastastele tüdrukutele mõeldud neljakuuline eneseteostus- ja ettevõtlusprogramm, mille eesmärgiks on läbi inspireerivate eeskujude, tugevate mentorite ja praktiliste õpitubade julgustada noori olema enesekindlad, koostöövalmid ja eesmärgile pühendunud. Programmi käigus anti tüdrukutele oma projekti loomiseks vajalikke teadmisi sh ettevõtlusaluste, projektijuhtimise, meeskonnatöö, tootearenduse, meediasuhtluse, kriitilise mõtlemise ning avaliku esinemise kohta.

Tänavune Superheroes programm alustas eelmise aasta oktoobris, kui sadade soovijate hulgast valiti välja 50 teotahtelist noort, kellest moodustati kuni 6-liikmelised tiimid. Iga meeskonna ülesandeks oli mõelda välja idee oma ettevõtte või heategevusliku projekti alustamiseks ning see ka ellu viia.

Head Uudised GoodNews