1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Euroopa suurim teadus-show KVARK tuleb kevadel taas
Euroopa suurim teadus-show KVARK tuleb kevadel taas

Euroopa suurim teadus-show KVARK tuleb kevadel taas

Selle aasta novembris esmakordselt toimunud suurejooneline teadus-show KVARK tuleb 2020. aasta kevadel kordusetendustega. Laval näeb nii unustamatuid katseid, kuidas tavainimene auto üles tõstab, kui ka igapäevaseid teadushäkke.

„Novembris esmakordselt publikuni toodud suurejooneline teadus-show sai publikult niivõrd positiivset tagasisidet, mistõttu otsustasime kevadel teha kaks lisaetendust, et kõik teadushuvilised noored saaksid müstilist teadusmaailma kogeda ning oma supervõimeid avastada,“ selgitas teadus-show KVARK produtsent Danel Pandre.

Saate „Rakett 69“ vilistlaste Arnold Rein Tatuntsi ning Mats Mikkori poolt kokku pandud show-programm koosneb erinevatest katsetest, mille juured ulatuvad kooliprogrammis käsitletavate teemadeni ning mis demonstreerivad, et teadus pole hunnik tüütuid valemeid, vaid põnev seiklus. “Kui nii mõnelegi võib koolis matemaatika, füüsika või keemia tund tunduda igavavõitu, siis läbi efektsete katsete tõestame show’l, kuidas matemaatika-, keemia- ja füüsikateadmised pole ainult vajalikud, vaid võimaldavad maailma näha täiesti uue nurga alt,“ lausus KVARKi erilahenduste võlur Arnold Rein Tatunts. Näiteks tõestatakse teadus-show’l, et tonnide tõstmiseks ei pea olema Hulk, märulifilmides nähtavad plahvatused ei ole Tom Cruise’i personaalne kätetöö ning uuritakse, kas ja kuidas on võimalik toota lõputult tasuta energiat.

Pandre rõhutas, et aprillis ja mais toimuvad teadus-show’d on hea võimalus ka õpetajatele viia läbi maailma põnevaim füüsikatund, tuues õpilased vaatama noorte teadusmeistrite eksperimente. „Etenduse programmi koostamisel lähtusime ühelt poolt küll vaatemängulisusest, kuid samas ka õppekavast ning õppeainete lõimimisest, et pakkuda erineva kooliastme õpilastele ja ka õpetajatele võimalust viia koolitund läbi tõelise teaduseksperimendi keskel,“ sõnas Pandre. Ta lisas, et eksperimente selgitatakse nii sõnas kui pildis, mistõttu on neid lihtne jälgida, ning iga katse juures tuuakse paralleele ka igapäevaeluga. „Kindlasti võiks teadus-show kaasa aidata ka füüsika- ja matemaatika erialade populariseerimisele,“ avaldas Pandre lootust.

Lisaks teadusele ning erinevatele katsetele, kust ei puudu ka pauk ja tulevärk, lisab vürtsi  maagiline lavashow ning muusikalised etteasted Eesti tippartistidelt.

Teadus-show KVARK etendused toimuvad 30. aprillil ja 1. mail Saku Suurhallis.

Programm on meeliköitev nii kooliealistele lastele kui täiskasvanutele.

Piletid on müügil Piletilevis.

Head Uudised GoodNews