1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EV100! Alustab Eesti Vabariik 100 filmiprogramm
EV100! Alustab Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

EV100! Alustab Eesti Vabariik 100 filmiprogramm

8. märtsil esitletakse Tallinnas kinos Artis Eesti Vabariik 100 filmiprogrammi. Kokku valmib Eesti Vabariigi 100. sünnipäevaks viis mängufilmi, täispikk animafilm, kaks dokumentaalfilmi ja telesari „Pank“.

„Eesti Vabariik 100 filmiprogramm on Eesti filmi sajandiprojekt, mis toob lühikese aja jooksul kinolinadele palju uusi teoseid,“ ütles Eesti Filmi Instituudi juhataja Edith Sepp. „Esitlusel saabki esmakordselt näha lõike Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul tehtavatest filmidest, samuti on kohal ka filmide autorid.“

Eesti Vabariik 100 filmiprogrammis valmivad mängufilmid “Seltsimees laps”, “Võta või jäta”, “Põrgu Jaan”, “Eia jõulud Tondikakul”, “Tõde ja õigus”, täispikk animafilm “Lotte ja kadunud lohed”,  dokumentaalfilmid “Juured” ja “Tuulte tahutud maa”, telesari “Pank” ja lühidokumentaalide sari „Leiutades Eestit“.

„Filmiprogramm oli esimene, millega Eesti Vabariik 100 programmi ettevalmistamist alustati. See on ka kogu EV100 programmis üks märkimisväärseid osasid,“ ütles Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna programmijuht Maarja-Liisa Soe. „Filmiprogrammi ettevalmistamine on mõju avaldanud kogu Eesti filmivaldkonnas, sest filmide tootmisega on seotud märkimisväärne osa meie filmitööstusest.“

Eesti Vabariik 100 filmid jõuavad kinoekraanidele ajavahemikus 2018. märts kuni 2019. veebruar. Telesarja “Pank” näitab Eesti Televisioon 2018. aasta sügisel ja dokumentaalsari “Leiutades Eestit” jookseb ETV ekraanil aates 2017. aasta sügisest.

Monika Kuzmina Peatoimetaja