1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EV100 suvisel peonädalal tõustakse 6211 meetri kõrgusele mäetipule
EV100 suvisel peonädalal tõustakse 6211 meetri kõrgusele mäetipule

EV100 suvisel peonädalal tõustakse 6211 meetri kõrgusele mäetipule

Foto: Pixabay

Eesti Vabariik 100 suvisel peonädalal suunduvad Eesti alpinistid EV100 juubelimatkade ekstreemseimale retkele, mis viib 6211 m kõrgusele Estonia mäetipule. 12 mägironija ekspeditsioon Kõrgõstani-Tadžikistani piiril asuva mäe tipule on kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul. Estonia mäetipule plaanitakse jõuda 22. augustil.

„Estonia mäetipule minemine on kindlasti kõige kõrgemal tehtav kingitus EV100 suvisel peonädalal,“ teatas Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna programmijuht Maarja-Liisa Soe. „Suur rõõm on, et alpinistid jõuavad tipule Eesti taasiseseisvumise aastapäeva tähistamise raames. Elame neile suure hooga kaasa!“

Ekspeditsiooni juhi Raivo Plumeri sõnul on tõus Estonia mäetipule mägironijatele suur väljakutse, aga kogemus on pingutuse vääriline. „Viimati käisid Eesti mägironijad Estonia tipus 28 aastat tagasi. Tundsime, et juubeliaasta on õige aeg see retk taaskord ette võtta. Alpinismiga tegelemine ongi meie viis Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva tähistamiseks,“ lisas Plumer.

12 alpinistist koosnev meeskond alustab reisi 7. augustil kell 18.15. Lennukitega reisitakse Ošši, sealt sõidetakse Lenini baaslaagrisse, kust tehakse enne Estonia tippu tõusmist aklimatiseerumistõuse kuni 5100 meetrini. Eeldatavalt jõutakse Estonia mäetipule 22. augustil. Alpinistid naasevad Eestisse 6. septembril.

Estonia tipp on 6211 m kõrgune mägi Pamiiris Taga-Alai ahelikus, tegu on ainsa Eesti nime kandva kõrge mäetipuga maailmas. Ekspeditsioon jõuab Estonia mäetippu juubeliaasta augustikuus ning on osa EV100 juubelimatkade sarjast.

Alates aprillist toimuvad juubeliaasta jooksul matkad vooluveekogudel, looduskaitse- ja seiklusmatkad, avavete- ja pärimusmatkad, ratta- ja tõukerattamatkad, loodusvaatlus- ja korilusmatkadel, rabamatkad, auto- ja motomatkad ning tõukekelkude ja uisumatkad. Samuti kutsub augustis oma matkaradadele Riigimetsa Majandamise Keskus. EV100 matkasarja korraldavad Eesti Matkaliit, Riigikantselei EV100 korraldustoimkond ja Riigimetsa Majandamise Keskus.

Eesti Vabariigi 100. juubeliaastal tähistatakse taasiseseisvumise aastapäeva suvise peonädalaga, mis toob Eesti inimesed ja nende sõbrad kokku suurtele ühisüritustele. EV100 suure suvise peonädala sündmused leiab www.ev100.ee.

Head Uudised GoodNews