1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. EV100! Tallinn kutsub Jüriöö parki vabaduslõkke süütamisele
EV100! Tallinn kutsub Jüriöö parki vabaduslõkke süütamisele

EV100! Tallinn kutsub Jüriöö parki vabaduslõkke süütamisele

Jüriöö park
Foto: Dmitry G. / Wikimedia

Jüriöö pargis toimub pidulik Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamine 24. veebruaril kell 15.00.

Tallinna Linnavolikogu esimees Mihhail Kõlvart ütles, et tulla Jüriöö parki Eesti Vabariigi 100. aastapäeva tähistamiseks on oluline ja tähenduslik. „Meenutame seal neid, kes on läinud meie eel ja langenud Eesti vabaduse eest. Oleme neile tänu võlgu ja austame neid mäletades möödunut kui ka võttes vastutuse tänase päeva ja meie riigi tuleviku eest,“ lisas Kõlvart.

Tallinna kõrgeimas punktis on pidulikuks tseremooniaks rivistunud vahipataljoni auvahtkond, süüdatakse vabaduslõke, peetakse kõnesid ning asetatakse pärjad vabadussõjas langenute mälestusmärgi juurde. Tseremoonia lõppedes pakutakse kõigile sõdurisuppi ja kuuma teed.

Jüriöö park on rajatud Tallinna kõrgeimasse piirkonda, 55 meetrit üle merepinna asuvale Sõjamäe kõrgendikule.

13. mail 1343 peeti praeguse pargi maa-alal maha otsustav lahing Liivi ordumeistri vägede ja eestlaste maleva vahel. Langes erinevatel andmetel ligi 3000 eestlast.

Pargi rajamist alustati juba 1935. aastal, eesmärgiga avada see Jüriöö ülestõusu 600. aastapäeval – aastal 1943. Tehtu hävis II maailmasõjas. Eesti taasiseseisvumise järel rajatud park on mälestuskoht Jüriöö ülestõusu, Vabadussõja ja II maailmasõja võitlejatele. Jüriöö Mälestuspargi ansambel koosneb mitmest mälestusmärgist: hiiepuude alleest, vabaduselõkke platsist ning sammaste ja torniga vabadusekaarest ehk peamemoriaalist. Kõiki pargi eksponaate ja kohti ühendavad kivist laotud teed.

Head Uudised GoodNews