1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Festival “Puude taga on inimene” läheb Tallinna Merepäevadele
Festival “Puude taga on inimene” läheb Tallinna Merepäevadele

Festival “Puude taga on inimene” läheb Tallinna Merepäevadele

PuudeTagaOnInimeneMullu esmakordselt peetud perepidu “Puude taga on inimene” teeb tänavu koostööd Tallinna Merepäevadega. Armastatud muusikute kontserdid saavad viipekeeletõlke, uksed avab Pimekohvik ning peo vabatahtlikud õpivad, kuidas aidata suursündmustel erivajadustega inimesi.

Aasta eest Tallinnas toimunud festivali “Puude taga on inimene” järel asutasid ettevõtlikud eestimaalased samanimelise mittetulundusühingu, mille missioon on ühiskondliku suhtluslõhe vähendamine puudeta ja puudega inimeste vahel. Ühtlasi näitame teistele Eesti kultuurikorraldajatele, kuidas teha oma sündmus puudega inimestele ligipääsetavaks.

Sel aastal lõi MTÜ Puude Taga On Inimene käed Tallinna Merepäevadega. “See on esimene kord, mil seesugune populaarne rahvapidu küsib puudega inimestelt endilt, kuidas oma ettevõtmist uuendada nii, et sellest saaksid osa ka erivajadustega inimesed,” selgitas MTÜ Puude Taga On Inimene juhatuse esimees Andri Maimets. “Loodetavasti on see eeskuju nakkav ja paneb üha enam kultuurikorraldajaid oma ettevõtmist põhjalikumalt läbi mõtlema,” lisas ta.

Üks eelmisel aastal enim üllatanud algatusi oli kontsertide tõlkimine viipekeelde – ühtäkki said laulude sõnad, rütm ja meeleolu ka vaegkuuljatele mõistetavaks. Tänavustel Tallinna Merepäevadel saavad viipekeeletõlke kaks suurkontserti: pidu avav HU? koos Eesti noorte sümfooniaorkestriga ja lõpupidu Vaiko Epliku ja Eliidiga. Viipekeeletõlke saab ka Tallinna Merepäevadel kavas olev öölaulupidu, mis toimub Lennusadamas laupäeval, 19. juulil kella 20–22.30. Vaata ka 2013. aasta festivalil viipekeeletõlke saanud Kukerpillide laule “Aissa” ja “Suured koerad, väiksed koerad”.

Merepäevadel avab uksed ainulaadne Pimekohvik, kus saab kogeda elu pimedana. Päriselus nägijaid abistavad siin nägemispuudega giid-teenindajad, kelle jaoks on see elu loomulik keskkond. Kordumatu pooltunni jooksul saab jooke ja suupisteid ning kuuleb giid-teenindajalt lähemalt, kuidas nägemispuudega toime tulla. Elamusrikka Pimekohviku eelregistreerimine on juba alanud veebilehel www.puudetagaoninimene.ee.

Muidugi vajab nii suur ettevõtmine nagu Tallinna Merepäevad hulgaliselt vabatahtlikke, kes suudaks iseseisvalt abistada neid, kes ise hästi ei liigu, näe ega kuule. “See eeldab vajalikku väljaõpet ning seda me teemegi. Õpitut saab rakendada teistelgi sündmustel vabatahtlikuna kaasa lüües või ise üritusi korraldades,” kirjeldas Maimets. Vabatahtlikuks saab registreeruda veebilehel www.puudetagaoninimene.ee.

Tallinna Merepäevad toimuvad Tallinna kolmes sadamas 18.–20. juulini.

MTÜ Puude Taga On Inimene tänab oma häid partnereid Eesti Töötukassat ja Tallinna Kultuuriväärtuste Ametit.

Head Uudised GoodNews