1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD! Dave Bentoni heategevuslik kontsert „Isa ja tütar“ algatas Kirna mõisa taastamise
FOTOD! Dave Bentoni heategevuslik kontsert „Isa ja tütar“ algatas Kirna mõisa taastamise

FOTOD! Dave Bentoni heategevuslik kontsert „Isa ja tütar“ algatas Kirna mõisa taastamise

16. septembril toimus ajaloolises Kirna mõisas Dave Bentoni ja tema tütre Sissi heategevuslik kontsert “Isa ja tütar”, mille juhatas sisse 12-aastane mõisapreili Mia Marin Lilienthal Mari Pokineni lauluga „Sõpradele“. Seejärel võtsid järje üle Dave ja Sissi, kes esitasid tuntud ja vähemtuntud lugusid eesti ning inglise keeles, kusjuures laulukava oli kokku pandud Dave Bentoni poolt just Kirna mõisa atmosfääri arvestades.

Esinejaid saatsid klaveril maestro Margus Kappel ja kitarril Madis Arvisto ning see kontsert lõpetas Kirna mõisa tänavuse heategevuslike kontsertide sarja, aitamaks koguda veel puuduoleva summa mõisa saalilae taastamise eelarvest.

Kirna mõisa perenaine Tuuli Org ütleb, et lõppkontsert ja kogu kontserdisari õpetas mõisarahvale palju ja nad võtavad selle väärtusliku kogemuse kaasa järgmisesse aastasse, et pakkuda uuel hooajal jälle mõisa külalistele kõrgetasemelisi elamusi.

Kontserdile järgnes Siiri Kumari näituse piltide oksjon. Need valmisid tema kunstfoto workshopi käigus, mis toimus Kirna mõisas 2016. aasta mai lõpus ja piltide autoriteks on sellest osa võtnud fotograafid. Iga fotograaf valis välja kuni kolm oma parimat tööd ja esitas need näitusele. Kirna Mõis eksponeeris neid mõisa suures saalis suve algusest kuni möödunud laupäevani, mil suurem osa 24 pildist maha müüdi. Oksjonilt saadud summa on 770 eurot, millest pidi algse kokkuleppe kohaselt pool mõisa taastamise fondi minema, kuid nüüd on fotograafid otsustanud annetada sinna kogu oksjonitulu.

Kontserdijärgsel päeval saabusid mõisa restauraatorid, et teha remonti minevas saalis ja trepihallis viimistluskihtide uuringuid. Neid juhib Eesti ajalooliste maalingute tipprestauraator Hilkka Hiiop, kes on muuhulgas olnud Niguliste kiriku H. Rode altari taastamise rahvusvahelise suurprojekti algataja ja läbiviija ning praegu tegeleb ta koos EKA tudengitega ka Toomkirikus asuva Chr. Ackermanni altariseina uuringutega. Mõisas viib ta uuringuid läbi samuti tudengitest koosneva uurimisrühmaga. Viimistluskihtide uuringuga dokumenteeritakse kõik ajaloolised värvi- ja võimalikud maalingukihid alates hoone ehitamisest. See info on hädavajalik ruumide taastamiseks võimalikult autentsel viisil, samuti on see muinsuskaitseameti range nõudmine.

Leader meetmest rahastatava remondiprojekti käigus taastatakse mõisa suure saali lagi ja aknad-uksed ning selle projekti 20% omaosaluseks Kirna Mõis heategevuse abiga raha koguski.

VAATA GALERIID! 

Jüri Kukk Ajakirjanik