1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD I Sõltumatu Tantsu Lava avab hooaja Liis Varese lavastusega “Sinust saab tantsija!”
FOTOD I Sõltumatu Tantsu Lava avab hooaja Liis Varese lavastusega “Sinust saab tantsija!”

FOTOD I Sõltumatu Tantsu Lava avab hooaja Liis Varese lavastusega “Sinust saab tantsija!”

Sõltumatu Tantsu Lava sügishooaeg, toob fookusesse julguse unistada, vaatleb inimese ja tehnoloogia suhteid ning otsib samal ajal võimalusi isikupäraseks arenemiseks reeglitest pungil maailmas.

Hooaja avalavastuseks on Liis Varese „Sinust saab tantsija!”, kus kohtuvad näitleja Katariina Unt ja tantsija Helen Reitsnik, kel mõlemil on soov saada või jääda tantsijaks. Lavastus küsib küsimusi: Kelleks oled võimeline saama ja millal? Mis võiks anda julguse ja tekitada tahte väljuda valmismustritest, loobuda etteloodud rollidest? Kunstnik Kristi Kongi imposantne põrandamaal saab kõigile saalisolijaile võrdseks platvormiks, kus lasta lendu oma unistused.

7. oktoobril esietenduv „Two Body Orchestra” on hübriidne kontsert-tantsulavastus, mille keskmes on keha kui paljusus – võrgustik, mis koosneb organitest, impulssidest, tehnoloogiatest ja väljamõeldistest – orkester iseenesest. Koreograafid Külli Roosna ja Kenneth Flak on eesti/norra koreograafide duo, kes hetkel resideeruvad Eestis, kuid töötavad aktiivselt üle Euroopa. Nii oma lavastustes kui teiste koreograafide töödes osaledes on nad huvitatud lugudest ja tehnoloogiatest, mis kasvavad välja keha liikumisest ja selle asetumisest erinevatesse keskkondadesse.

17. detsembril jõuab STL-i lavale Köster & Köster koosluse kaasaegne tantsulavastus ja alternatiiv-muusikal „veenus.me“, mille keskseks teemaks on queer- ja klubikultuur pandeemia-järgses maailmas.

„veenus.me” lugu algab hetkest, kus maailm on „kinni pandud“ ning kangelane otsib kodust pääsemiseks võimalusi internetist, täpsemalt portaalist – kohast, kus läbi videoruumide, chat’ide ja filtrite on võimalik end ükskõik kelleks maskeerida või välja elada seda, mida oma kodu nelja seina vahel teha ei saa.

Lavastuses „veenus.me“ saavad kokku Eesti andekad ja väga erinevate taustadega LGBTQI+ noored. Laval saab näha nii klassikalist kui kaasaegset tantsu, eksootilist postitantsu, vogue’ingut, elemente drag- ja performance-kunstist ja ka muusikuid.

Lastele ja peredele on StL-i programmis jätkuvalt ZUGA Ühendatud Tantsijate uusim lavastus, mis sai sügisel prohvetlikult pealkirjaks „2 + 2 = 22“. Lavastus ei tegele inimestevahelise distantsiga, küll aga koos olemisega, erinevates olukordades toime tulemisega ja oma koha leidmisega. „2 + 2 = 22“ uurib reegleid ja korraldusi, nähtavaid ja nähtamatuid kokkuleppeid laste ja nende vanemate vahel.

Uue sündmusena pakub STL sellest sügisest loeng-liikumistöötubade sarja „Tants kui kaasaja väljendus – minevikust tänapäeva”, kus tutvustatakse kaasaegset tantsukunsti läbi tantsuvaldkonna mõjukate isikute ja koreograafide – moderntantsu rahvusvahelistest pioneeridest Isadora Duncanist, Rudolf van Labanist, Pina Bauschist meie oma kaasaegsete tantsukunstnike Mart Kangro, Renate Keerdi, Karl Saksa ja ZUGA Ühendatud Tantsijateni. Loeng-töötuba koosneb teoreetilisest ülevaatest ning praktilisest liikumise osast. Loeng-töötoas saab osaleda nii individuaalselt, näiteks 17. oktoobril STL-s, kui kutsuda seda oma koolitundi või tulla klassi või grupiga Sõltumatu Tantsu Lavale.

Koroona-tingimustest lähtuvalt on STL välja töötanud ka töötubade formaadi, kus saab osaleda iseseisvalt või ainult oma lähikondlastega ning endale sobival ajal ja kohas. ZUGA helimüramistöötoad on mänguline liikumisvõimalus, kus läbi sõna, heli ja muusika luuakse erinevaid kujutluspilte koos liikumiseks. Helimüramistöötoas saab osaleda nii üksi kui grupina nii kodus, õues, metsas kui maal. Töötoas osalemine toimub audiofaili juhendamisel, mille saab STL-i kodulehelt.

Endiselt toimuvad Sõltumatu Tantsu Laval liikumise töötoad, avalikud loengud, vestlused. Töötoad on osalemiseks neile, kes tahavad avastada oma kehatajus midagi uut, leida oma liikumise loominguline külg ning täiustada füüsilist eneseväljendusoskust. Jätkub ka kunstnike vaba kohtumisplatvorm Greenfield.

STL-i lavastused osalevad erinevatel festivalidel, Viljandi Tantsunädalal etendusid Liis Varese “Sinust saab tantsija!” ja ZUGA Ühendatud Tantsijate “2 + 2 = 22”. ZUGA lavastust mängitakse kahel korral 9. septembril Tartus Draama festivali programmis, Külli Roosna ja Kenneth Flak “Two Body Orchestra” etendub Nõo Valgusfestivalil ning Norra erinevatel festivalidel. Kadri Sireli “Aiapäkapikk” etendub Stockholm Fringe Festivali online-programmis 15.-19. septembrini.

Hooaja alguse puhul on STL-i etendustele võimalik soetada pilet vaid 9 euroga. Sooduskampaania toimub 7.–20. septembrini sooduskoodiga: STLsygis.

Neil, kes teatrisaali ei jõua, on võimalus lugeda Eesti esimest „Koreograafiraamatut“, intervjuukogumikku 14 Eesti koreograafiga, mille on koostanud Marie Pullerits. Raamatu saab tellida STL veebilehelt.

Sõltumatu Tantsu Lava programm on kättesaadav kodulehel.

Jälgi Sõltumatu Tantsu Lava ka Facebookis.

Sõltumatu Tantsu Lava (STL) on teater ja kaasaegse tantsukunsti platvorm Telliskivi loomelinnakus. STL keskendub liikumise ja kehaga tegelevate lavastuste väljatoomisele, mis kasutavad nüüdisetenduskunstile omast väljenduslaadi. Lisaks etendustele toimuvad STL-is töötoad, loomingulised ja uurimuslikud residentuurid, loengud, korraldatakse nüüdistantsu uute tulijate platvormi PREMIERE. STL on võtnud selge positsiooni Eesti nüüdistantsu arendaja ja valdkondliku eestkõnelejana.

Head Uudised GoodNews