1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD! Ida-Virumaal algasid tööd Purtse jõe enimreostunud lõigu puhastamiseks
FOTOD! Ida-Virumaal algasid tööd Purtse jõe enimreostunud lõigu puhastamiseks

FOTOD! Ida-Virumaal algasid tööd Purtse jõe enimreostunud lõigu puhastamiseks

Sel nädalal algasid Purtse jõe valgala puhastamise projekti raames suuremahulised jääkreostuse likvideerimise tööd Purtse jõel. Töö on erakordne, sest kunagi varem pole Eestis nii suures mahus likvideeritud vooluveekogudes asuvat reostust.

Keskkonnaministeeriumi projektijuhi Raimo Jaaksoo sõnul on 1,4-kilomeetrise kõige enim saastunud lõigu puhastamiseks vajalikud ettevalmistused tehtud ja alanud on reaalne puhastamine, lõpetatakse aasta lõpuks. “Ajastasime Purtse jõe suure vooluhulga tõttu keerukamad tööd just madalveeperioodi. Senised ettevalmistused olid mahukad ja hõlmasid ajutise jõesängi kaevamist Lohkuse paisu ja Tallinn-Narva raudtee raudteesilla vahelises jõelõigus. Pumpasime olemasoleva jõesängi tühjaks ning puhastasime okstest ja muust risust. Vesi on suunatud möödavoolukraavide ning ajutiste paisude ja tammide abil välja ajutisse jõesängi, et masinatel oleks võimalik reostunud pinnast puhastatavast jõe põhjast välja kaevata,” selgitas Jaaksoo.

Käimas on tööd Püssi jaama teel maanteealuse möödavoolutoru paigaldamiseks suundpuurimise meetodil. Selle ajutise kraavi ja torustikuga juhitakse Kohtla jõe vesi Purtse jõkke. Töö elluviijate nutikas insenerilahendus võimaldab Kohtla jõe viimase lõigu, mis läbib Lüganuse asula tiheasustusala, puhastada ilma ajutist möödavoolukraavi kaevamata.

“Kokku plaanime Püssi ja Lohkuse paisu vahelises Purtse jõe lõigus eemaldada ligikaudu 7200 m3 reostunud muda ja pinnast. Lisaks eemadame sel aastal Püssi paisjärve kogunenud ligikaudu 2500 m3 reostunud muda, mille paksus ulatub kohati 1,4 meetrini,” täiendas Jaaksoo.

Juuni keskpaigaks saab valmis reostunud pinnase eeltöötlusplats, kuhu kogutakse kuivatamiseks ja sorteerimiseks termilise töötlemise teel puhastatav reostunud pinnas.

Eesti suurima jääkreostuse likvideerimise projekti käigus on tänaseks üle aasta teostatud tööde käigus välja kaevatud ligikaudu 45 tuhat kuupmeetrit reostunud pinnast, mis võrdub mahuliselt 80 basseinitäiega (540 m3).Puhastatud on 5,6-kilomeetrine jõelõik. Vesi on suunatud tagasi puhastatud Vahtsepa peakraavi ja Kohtla jõe puhastatud lõikudesse. Lisaks voolab 3,4 kilomeetrit Kohtla jõge puhastustööde käigus rajatud uues puhtas jõesängis, mille on loodus omaks võtnud.

Purtse jõe valgala ja fenoolisoo puhastamise projekti esimese etapi tööde maksumus on 21 miljonit eurot. Projekti rahastatakse 85% ulatuses Euroopa Ühtekuuluvusfondist ning 15% ulatuses SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse keskkonnaprogrammist ja riigieelarvest.

Head Uudised GoodNews