1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. FOTOD! Ratturid viivad Eesti lipu Milano EXPOle
FOTOD! Ratturid viivad Eesti lipu Milano EXPOle

FOTOD! Ratturid viivad Eesti lipu Milano EXPOle

Foto: Egert Kamenik
Foto: Egert Kamenik

Peaminister Taavi Rõivas andis Eesti jalgrattatiimile üle Eesti lipu, et viia see maailmanäitusele EXPO Milano 2015. EXPORIDE nime kandval sõidul läbitakse ligi 800- kilomeetrine teekond Põhja-Itaalias.

Seitsme päeva jooksul kui Eesti lipp läbib Itaalia eri paiku, tutvustatakse sealsele rahvale meie kultuuri, klassikalist ja kaasaegset muusikat, toitu, nutikaid lahendusi ja disaini.  Kõike seda loomulikult meie julgete inimeste kaudu. Kõik need märksõnad sümboliseerivad ka Eesti osalemist maailmanäitusel. EXPORIDE ei ole pelgalt jalgrattasõit, see on killukese Eesti viimine Itaaliasse ja ühtlasi oma märgi jätmine maailma.

Foto: Egert Kamenik
Foto: Egert Kamenik

EXPORIDE´i sõitja Ailar Väärtmaa sõnul on eestlased maailmas tuntud oma hullude algatuste poolest. „Seekord sõidab grupp eestlasi jalgratastel läbi idüllilise Itaalia, et vahetada „saapamaa“ elanikega kultuure ning toimetada sinimustvalge lipp Milanosse 7. juuniks, kui seal toimub Eesti rahvuspäev,“ lisas Väärtmaa.

Väärtmaa jutustas, et ratturite grupp läbib 7 päevaga ligi 800 kilomeetrit, külastades muuhulgas endist Fiati tehasekompleksi Torinos ja eestlasele kuuluvat veinimõisa San Remo lähedal. Igasse peatuspaika jäetakse mälestuseks tükike eestimaist kultuuri ja innovatsiooni.

Sõidu viimasel päeval, 7. juunil, toimub EXPORIDE Grande Finale, kus sõidetakse koos kohaliku rattakogukonnaga Milano kesklinnast EXPO alale. Maailmanäitusel ootab rattureid Eesti rahvuspäeva delegatsioon, eesotsas president Toomas Hendrik Ilvesega, kellele antakse üle sinimustvalge lipp, et avada koos Eesti rahvuspäev.

Foto: Egert Kamenik
Foto: Egert Kamenik

EXPORIDE meeskonnas on kümmekond Eesti jalgratturit nii Tour d´ÖÖ, Tallinn Bicycle Week´i kui ka Eesti rattadisaini lipulaeva Velonia seltskonnast, samuti mitmed teised Eesti jalgrattakogukonda kuuluvad ratturid. Teekonna läbivad näiteks Indrek Narusk (Velonia Bicycles, Viksi disainer), Kristo Riimaa (Velonia Bicycles), Ailar Väärtmaa (Velonia Bicycles), Anastassia Meškova (Tour d’ÖÖ, Tallinn Bicycle Week), Tarmo Kübard (Tour d’ÖÖ, Tallinn Bicycle Week), Martin Voltri (Tour d’ÖÖ, Tallinn Bicycle Week), Kristjan Suvi (rattaharrastaja), Lars Erik Hion (rattaharrastaja), Paul Lõiv (rattaharrastaja) ja Janelle Uibokand (Eesti parimaid noorema põlvkonna naisrattureid).

Maailmanäitus EXPO Milano toimub 1. maist kuni 31. oktoobrini. 145 näitusel osalevat riiki pakuvad meelelahutust ja uusi teadmisi ning põnevust igas vanuses külastajale.

VAATA GALERIID!
Fotod: Egert Kamenik

Head Uudised GoodNews