1. Avaleht
  2. Kunst
  3. FOTOD! Riigikogus on avatud Tiit Pääsukese isikunäitus „Nostalgiata“
FOTOD! Riigikogus on avatud Tiit Pääsukese isikunäitus „Nostalgiata“

FOTOD! Riigikogus on avatud Tiit Pääsukese isikunäitus „Nostalgiata“

Fotod: Erik Peinar

Riigikogu kunstisaalis on silmapaistva maalikunstniku Tiit Pääsukese isikunäitusel välja pandud maalide sari, mille tegemist kunstnik alustas kolmkümmend aastat tagasi ja mida on hiljem täiendatud.

Riigikogu esimees Eiki Nestor avaldas heameelt, et Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva kunstinäituste hulgas Toompeal on just Tiit Pääsukese maalid, mis nii teema valiku, meisterliku teostuse, käsitluse kui ka eksponeerimise viisi poolest on eriliselt paeluvad. Nestori arvates on tegu vaatajat elamuslikult kõnetava näitusega.

Kunstikriitikute hinnangul on Tiit Pääsuke olnud meie maalikunsti ajaloo suurimaid koloriste. Tema maale on iseloomustatud kui värviküllaseid ja mahlakaid. Esile tuuakse tema oskus modelleerida värviga, mille kaudu ta loob teose vormi.

Aastakümnetega loodud maalinäitust on pidevalt täiendatud. Teos „Altar’88“ kuulub Eesti Rahvusraamatukogule ja seda eksponeeritakse näitusel raamatukogu loal. Teose maht ja kompositsioon muutub vastavalt ruumile ja seinapinnale, kus seda eksponeeritakse.

Näituse teine sari „Figura“ sai alguse 2004. aastal ja koosneb praeguseks mitmekümnest väikesest maalist, mille aluseks on tsitaat Thomas Manni romaanist „Võlumägi“. Vastuseks Thomas Mannile kirjeldab Tiit Pääsuke, kuidas sünnib inimese kujutis. Iga sarja osa esitab ka ise vaatajale küsimusi. Sarja viimased maalid on valminud aastal 2018.

Tiit Pääsukest on pärjatud rea oluliste auhindade ja preemiatega, teiste hulgas Konrad Mäe nimelise medaliga 1992. aastal ja Kristjan Raua nimelise preemiaga 1975. ja 1981. aastal, Vilniuse maalitriennaali preemiaga 1975. aastal. Pääsuke on pälvinud Riigi Kultuuripreemia 2011. aastal ja Valgetähe IV klassi teenetemärgi.

Tema teoseid on mitmetes Eesti ja välismaa kunstikogudes: Eesti Kunstimuuseum, Tartu Kunstimuuseum, Eesti Kunstnike Liidu kunstikogu, Tallinna linna kunstikogu, Viinistu Kunstimuuseum, Eesti Vabariigi Presidendi Kantselei, Eesti Vabariigi Riigikantselei, Eesti Panga kunstikogu, ES Sadolini kunstikogu, Ludwig Fond, (Aachen, Saksamaa), ajaleht „Kaleva” kunstikogu (Soome), Tallinna Linnateater, rahvusooper Estonia, Eesti rahvusraamatukogu ning erakogud Eestis ja mujal.

Tiit Pääsukese tööde näitus jääb avatuks kuni 13. aprillini. Näituse vaatamiseks tööpäevadel kella 10-16-ni on Toompea lossi sisenemisel esitada isikut tõendav dokument.

Näitusi Toompea lossi kunstisaalis vahendab Eesti Kunstnike Liit koostöös Riigikogu Kantseleiga.

Head Uudised GoodNews