1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. FOTOD! Vaata, milliseid imelisi parke leidub Eesti eri paigus
FOTOD! Vaata, milliseid imelisi parke leidub Eesti eri paigus

FOTOD! Vaata, milliseid imelisi parke leidub Eesti eri paigus

Lepiku-Mardi Talu kollektsiooniaed

EASi Turismiarenduskeskus koostas nimekirja viiest kaunist pargist ja aiast üle Eesti, mida tasub sel suvel kindlasti imetlema minna.

Lepiku-Mardi talu kollektsiooniaed

Lepiku-Mardi talus on Pärnumaa suurim püsikute kollektsioonaed, kus kasvab kolmel hektaril üle 4 000 erineva taime. Talu jaoks on põnev just haruldaste ja vähetuntud taimede kasvatamine Eesti kliimas. Talul on ka park puude ja põõsaste kollektsiooniga kogu maailmast, mille uhkuseks on 30-meetrise võra läbimõõduga tamm. Põnevaid taimi saab talust ka kaasa osta.

Vaata lähemalt SIIT!

Uuemõisa mõisa park

Läänemaal Ridala vallas asuv Uuemõisa mõisa kaitsealune suur park on kaheosaline, kus planeeringult vabakujunduslik park läheb üle parkmetsaks. Mõisa peahoone ette jääb puuderühmadega ühelt ja murualaga teiselt poolt piiratud ja maanteele suunatud tee. Teise pargiosa moodustab ilmselt 18.-19. sajandi vahetusel rajatud tiheda vabakujundusliku puistuga pargiala oletatava vana peahoone küljel, kus hoonele avaneb kitsas tiikidesüsteemini ulatuv väljak. Pargi tagakülg läheb üle sangleppadega parkmetsaks, see omakorda aga looduslikuks tamme puisniiduks.

Mõisapargi tiik
Foto: Rita Helisma

Vaata lähemalt SIIT!

Saka Mõisa park

Ida-Virumaal paikneva Saka Mõisa park asub maastikuliselt kõrgel paekaldal. Pargi vanemad puud viitavad pargi kõrgele vanusele ning võimalikule päritolule juba 19. sajandi algusest.
Park on vabakujuline ja rekonstrueeritud ning rajatud on graniitkividest algsele võimalikult lähedane teedevõrk koos teeäärsete pinkidega. Lisaks on rajatud parklad, pargivalgustus, paviljon ja pergola. Pargis on taastatud kaevikute liin ja rajatud kivimite ekspositsioon, kus on võimalik saada ülevaade erinevate ajastute kivimitest.

Saka mõisa park – kivimite ekspositsioon
Foto: Kristina Ernits

Vaata lähemalt SIIT!

Põltsamaa roosiaed

Põltsamaa roosiaias kasvab üle 5000 roosiistiku ning ligi 1000 erinevat roosisorti. Ekskursiooni käigus tutvustatakse erinevaid sorte, nende ajalugu ja legende ning muud huvitavat. sõltuvalt ilmastikust on rooside õitsemisaeg enamasti juuni keskelt septembri keskpaigani.

Poltsamaa roosiaed
Foto: Liina Laurikainen

Vaata lähemalt SIIT!

Arvo Pärdi sünnikohta tähistav muusikaaed Paides

Eelmise aasta septembris Paides avatud muusikaaed tähistab kohta, kus asus helilooja Arvo Pärdi sünnikodu. Vormilt lihtne minipark hõlmab endas kaht Riho Kulla paeskulptuuri “Paesümfoonia” ja klaverikujuline “Loomingu läte”. Nii aed ise kui ka paetaiesed on inspireeritud Pärdi loomingust. Järvamaa inimesed valisid Arvo Pärdi muusikaaia valmimise maakonna 2016. aasta tähtsamaks sündmuseks.

Paide muusikaaed
Foto: Piret Sihver

Vaata lähemalt SIIT!

Head Uudised GoodNews