1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Frankfurter Allgemeine Zeitung peab Ilvest riigipeadest radikaalseimaks arvutifriigiks
Frankfurter Allgemeine Zeitung peab Ilvest riigipeadest radikaalseimaks arvutifriigiks

Frankfurter Allgemeine Zeitung peab Ilvest riigipeadest radikaalseimaks arvutifriigiks

Toomas Hendrik Ilves Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei
Toomas Hendrik Ilves
Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Saksa ajaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) nimetab president Toomas Hendrik Ilvest “ilma igasuguse kahtluseta radikaalseimaks arvutifriigiks maailma riigipeade seas” ning Eestit internetitoega kreatiiv- lounge’iks ja küberneetiliseks imedemaaks.

FAZ-i hinnangul ei ole Eesti ühiskond vaatamata ülimale digitaliseerumisele hakanud paranoiliselt küberjälitust kartma. “Ehk on usaldus kõige hämmastavam aspekt e-Estonia juures, nagu see riik end oma riigiportaalis nimetab. Eestis pole jälgegi Saksa raskemeelsusest, mida põhjustavad mälestused Stasist ja Gestapost. “Saksa hirm” interneti ees ning Google’it ja Amazoni puudutavad diskussioonid kõlavad eestlaste jaoks nagu luureteenistuse protokollid,” kirjutab ajaleht kahte rahvast lahutavast lõhest.

“Arutelud, nii nagu neid Saksamaal peetakse – vabandage mind – on hullumeelsus,” refereerib FAZ Ilvese hiljutist sõnavõttu, milles ta muuhulgas ütles, et sakslastel on küll hirm Suure Venna ees, ent paraku jäävad seda puudutavad jutud üldjuhul digitaalse kirjaoskamatuse tasemele.

“Tere tulemast interneti-imemaale, kus keegi Suurt Venda ei karda,” kirjutab FAZ ja maalib koloriitse pildi Skype’i juhist Andrus Järgist: “Täna on Järg üks neist, kes teeb Eesti just selleks, milleks see tahab saada kiiremini kui ükski teine Euroopa maa: e-ühiskonnaks, internetitoega kreatiiv- lounge’iks kontinendil. Nagu kõigil eestlastel, on tal kodeeritud kiipkaart juba ammu nii isikutunnistuses kui ka telefonis, et end veebis identifitseerida. Kiibi kahekordne PIN-kood tuvastab Eesti spetsialistide hinnangul enda kasutaja turvalisemalt kui traditsioonilised isikutunnistused ning sellega saab pidžaamat vahetamata ja elutoast väljumata paljut korda ajada.”

FAZ iseloomustab Skype’i kui nohikute rajatud fantastilist veebifirmat, mis kohe 2003. aastal kogu telefonituru pea peale keeras. “” Serious fun” – otse loomulikult inglise keeles – võiks nimetada seda, mis siin pooridest voolab,” kirjeldab leht Skype’is valitsevat atmosfääri ja lisab, et juba algusest peale globaalsena loodud ettevõtte 450 töötajad esindavad 33 rahvust.

Head Uudised GoodNews