1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. GALERII: Nädalavahetusel vallutasid Tartu südalinna 19. Hansapäevad
GALERII: Nädalavahetusel vallutasid Tartu südalinna 19. Hansapäevad

GALERII: Nädalavahetusel vallutasid Tartu südalinna 19. Hansapäevad

Foto: Ahto Sooaru
Foto: Ahto Sooaru

Möödunud nädalavahetusel, 11.–13. juulil toimusid Tartu 19. Hansapäevad, mis kandsid ajalooga silda loovad ja hoogsat nime – Ajastumürgel. Festival avati rongkäiguga, toimus linnadevaheline turniir ning esinesid mitmed säravad artistid.

“Kolm festivalipäeva sujusid hästi, täites Tartu südalinna ajaloo, melu ja mürgliga, säravate artistide ning heatujuliste külastajatega. Ehk jääb neil päevil loodud hansaaegse ajastu vaim pärast festivali veel mõneks ajaks Tartu tänavaile koos Tartu vaimuga uitlema,” sõnas Tartu Hansapäevade projektijuht Jaanus Tepomees.

Festivali avapäeval, 11. juulil liikus Hansapäevade auks läbi Tartu südalinna rongkäik, millest võtsid osa nii festivali korraldajad ja meeskond, turniiriks küllasõitnud linnad, esinejad kui ka pealtvaatajad. Raekoja platsil avas Ajastumürgli Tartu linnapea Urmas Klaas ning tantsuks mängis ansambel Curly Strings.

Laupäeval, 12. juulil toimus linnadevaheline turniir, millest võtsid osa Paide, Pärnu, Rakvere, Tallinn, Viljandi ja Tartu. Võisteldi kolmel kaasahaaraval alal: sportlik teatevõistlus, muusikavõistlus ning papagoilaskmine. Linnadevahelise turniiri võitjat välja ei kuulutatud – kõik osalenud linnad olid vaprad ja südikad. Festival jätkus pühapäeval, 13. juulil mitmekülgse kultuuriprogrammi ja tegevustega erinevates linnakutes.

Hansapäevade lavadel esines üle 20 artisti, sh Vaiko Eplik, Hanna-Liina Võsa, Liisi Koikson, Paabel, Uku Madis Vainu, Wilhelm jpt. Jaanilinnas tegutsesid avatud hoovid, Toomemäel asunud Lastelinnas ja Teaduslinnas sai osa võtta harivatest ja arendavatest töötubadest. Raualinnas oli avatud vana-autode näitus ning toimus rammumeeste jõukatsumine. Taas oli külastajate seas menukas toomkiriku varemeis avatud välikino – Starmani öökino.

Tartu 19. Hansapäevad toimusid 11.–13. juulil 2014. Sel aastal oli võimalik külastada Jaanilinna, Antoniuse Õue, Toomelava, Teaduslinna, Raualinna ja Lastelinna. Tavapäraselt oli avatud ka rikkalik Hansalaat. Ajastumürgli korraldusmeeskond ootab festivalile tagasisidet SIIN.

Järgmised Tartu Hansapäevad on järjekorras kahekümnendad ning toimuvad 10.–12. juulil 2015.

Jälgi Tartu Hansapäevade tegemisi Facebookis ja kodulehel.

Tartu 19. Hansapäevi korraldas SA Tartu Muusikafestival Tartu linna, Starmani, A. Le Coq’i, Folger Art’i, K-Rauta, Kuku Raadio, Tasku keskuse, Tartu Ülikooli muuseumi ja paljude teiste toetusel.

VAATA GALERIID!
Fotod: Ahto Sooaru ja Mari Luud

Head Uudised GoodNews