1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Haapsalu vanade hoonete mõjusas miljöös kõlab taas vanamuusika
Haapsalu vanade hoonete mõjusas miljöös kõlab taas vanamuusika

Haapsalu vanade hoonete mõjusas miljöös kõlab taas vanamuusika

Lääne-Eesti ühes kaunimas kuurortlinnas 1994. a. sündinud Haapsalu Vanamuusikafestivali hinnatakse omas žanris üheks kaalukamaks Eestis ning see on köitnud paljude nimekate muusikute tähelepanu kogu Euroopas. Festivali projektid toovad kokku Eesti muusikute koorekihi ja hulga külalisi – nende koostöös tahetakse elustada paljude sajandite muusikat ja pakkuda publikule unustamatuid elamusi. 13. sajandist pärit Haapsalu toomkirik on selleks võrratu paik.

XX Haapsalu Vanamuusikafestival toob 3.-7. juulini Haapsallu vanamuusika hästi doseeritud valiku.

Festivali alalisteks kollektiivideks on parimatest eesti noortest lauljatest koosnev Haapsalu Festivalikoor ja Tallinna Barokkorkester, kes esinevad nii vokaalsuurvormide koosseisus kui ka omaette kavadega. Aastate jooksul on hinnatumate Eesti solistide ja ansamblite kõrval esinenud kogu maailmas tuntud ja hinnatud ansambleid, nagu Collegium Vocale Gent, Il Gardellino ja Ensemble Explorations (Belgia), gamba-ansamblid Phantasm ja Fretwork (Suurbritannia), Cantica Symphonia (Itaalia), Baroque Fever (Taani), Perceval ja Sagittarius (Prantsusmaa), Grazer Choralschola, Pariisi Gregoriaani Koor, väljapaistvad solistid, nagu Marcel Ponseele ja Paul Dombrecht (oboe), Per-Olov Lindeke (trompet), Wieland Kuijken (viola da gamba), Lucy van Dael ja Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch (viiul), Guy Penson (klavessiin), Gary Cooper ja Arthur Schoonderwoerd (haamerklaver), Andrew Lawrence-King (harf), Emma Kirkby (sopran), Maryseult Wieczorek (mezzo-sopran), Charles Humphries (kontratenor), James Gilchrist, Hans-Jörg Mammel ja Simon Wall (tenor), Paul Hillier (bariton), ning dirigendid Stephen Layton, Peter Phillips, Howard Arman ja paljud teised.

Festivali kunstiline juht Toomas Siitan ütleb avakontserdi tutvustuseks: „See on kõige ebamaisem kogemus, mida kontserdil võib saada.“

Festivali avapäeval, 3. juulil kell 20 Haapsalu Toomkirikus üles astuvat The Tallis Scholarsit nimetatakse ka „…renessansi vokaalmuusika rokistaarideks…“.
Neljapäeval pakub vanamuusikapidu gamba-ansambli Phantasm jumalikku mängu ning öökontserti. Reedel kõlab festivali koorilt Victoria Reekviem, mida festivali kunstiline juht Toomas Siitan kommenteerib: „Renessansi kooripolüfoonia viimane suurteos on reekviem tervele ajastule“. Reede hilisõhtul saab kuulda tšelloversioone J. S. Bachi teostest sooloviiulile Markku Luolajan-Mikkola esituses.

Laupäeval on Haapsalus šveitsi ansambel Daimonion – kolm noort muusikut, kes on hiilanud suursaavutustega paljudel konkurssidel. Laupäeva õhtu aga möödub ansambliga Kiivad armastajad ja 16. sajandi seltskonnalauludega.

Traditsiooniliselt lõpetab festivali pühapäeva õhtul suurteos. Tallinna Barokkorkestri, ansambli ja Studio Vocale esituses ning Toomas Siitani dirigeerimisel kõlab Johann Sebastian Bachi Missa h-moll. Kontserdil teeb kaasa ka maailma üks hinnatum Bachi-laulja Peter Kooij.

Haapsalu Vanamuusikafestival on oma väga valitud esinejate ja elamust pakkuva kavaga Haapsalusse vanamuusika austajaid meelitanud juba kakskümmend aastat.

Lisainfot leiab siit: http://www.studiovocale.ee

Piletid müügil Piletilevis: http://www.piletilevi.ee/est/piletid/muusika/?show=30002

Head Uudised GoodNews