1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Haapsalus algab taas Valge Daami aeg
Haapsalus algab taas Valge Daami aeg

Haapsalus algab taas Valge Daami aeg

23.-25. augustil muutub Haapsalu vanalinn taas suureks ja sumisevaks laadaplatsiks, kirev kultuuriprogramm kestab hommikust õhtuni ning pimeduse saabudes mängitakse piiskopilinnuses vabaõhuetendusi. Täiskuuööle kõige lähem nädalalõpp – Valge Daami aeg – on juba kolmel aastakümnel olnud Haapsalu suve üks tähtsamaid sündmusi.

Toomas Lunge ja Anneli Akna koostöös valminud värskes vabaõhulavastuses “Valge Daami saladus” on seekord kesksel kohal laul, armastuslüürika ja mänglevalt terav huumor. Eelarvamuste peletamiseks tuleb kohe öelda, et oratooriumina välja kuulutatud muusikateost ei kanta ette seistes nagu klassikalise suurvormi puhul, vaid tegu on täiemahulise teatrietendusega. Vahelduvad erinevad stiilid – on vihjeid koomilise ooperile ja dramaatilistele aariatele, lõbusaid rahvalikke motiive, lüürilisi ballaade, retsitatiive, kaunist kooriharmooniat ning isegi üks tango.

Peaosades noored ja andekad Haapsalu lauljad Maarja Sukles, Marika Matvei, Jaan Lehepuu ning Anti Rannus. Neljakümnele osatäitjale laule õpetanud Ilona Aasvere teeb kaasa Ridala vanema naise rollis. Kooriseaded tegi Andres Ammas.

Valge Daami aja programmis on käsitöölaat, arvukalt kontserte, teatrietendusi, pitsipäev ja tsiklinäitus. Muusikalist külakosti pakuvad ansambel Kruuv, Liisi Koikson, Els Himma, Riho Sibul, parimaid Eesti džässmuusikuid ühendav projekt “Tribute to Gretchen Parlato”, Hanko puhkpilliorkester ning parimad kohalikud muusikakollektiivid.

Teist aastat on Valge Daami aja kavas akordioni- ja lõõtspillimuusika festival “Rannalõõts”. Reede ja laupäeva õhtul kõlab tantsuline akordionimuusika Veskiviigi sadamas, laupäeva lõunal algab suur galakontsert – lõõtsa tõmmatakse üksi, mitmekesi ning koos tantsijatega.

Lastega tegelevad Läänemaa muuseumi pargis Haapsalu Kutsehariduskeskuse meistrid ja sellid, kes õpetavad kepphobuseid valmistama, nõelviltimist ja paelapunumist. Reedel saab puhuda suuri seebimulle. Toredate ja õpetlike teatrilugudega üle Eesti ja kaugemalgi tuntust kogunud Teatribuss ootab lapsi reedel ja laupäeval Läänemaa muuseumi parki ja pühapäeval Promenaadi tantsupaviljoni.

Pühapäeval toimub pitsipäev: Haapsalu salli pitsi, tuniisipitsi ja puitpitsi töötoad, näitused, kudumisvõistlus ja moedemonstratsioonid.

Õhtuseid ringkäike vanalinnas juhivad muinsuskaitse spetsialist Tõnis Padu ja ajaloolane Kalev Jaago. Päevaste muljete kokkuvõtmiseks on reedel ja laupäeval toomkirikus öökontserdid, esinevad tütarlastekoor “Canzone”, Haapsalu Kammerkoor, Rakvere muusikakooli vilistlaste saksofonikvartett, Astrid Böning-Nõlvak, Lia ja Lea Salumäe ning Sirje Kaasik.

Vaata ka Valge Daami kodulehte: www.valgedaam.ee

Head Uudised GoodNews