1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Hannes Hanso: igal asutusel ja inimesel on laiapõhjalises riigikaitses oma roll
Hannes Hanso: igal asutusel ja inimesel on laiapõhjalises riigikaitses oma roll

Hannes Hanso: igal asutusel ja inimesel on laiapõhjalises riigikaitses oma roll

Riigikaitsekomisjon arutas tänasel istungil elanikkonnakaitsega seotud küsimusi nii tsiviil- kui ka sõjaliste kriiside ajal.

Komisjoni esimehe Hannes Hanso sõnul on riigis tsiviilkriisideks valmisolekuga tegeletud ja sellega võib üldjoontes rahule jääda, aga sõjaolukorraks valmisolekus on võimelünki. „Nüüd on ülitähtis, et selle teemaga tegeletakse intensiivselt,“ ütles Hanso. „Peame endale ausalt tunnistama, et kui on vajakajäämisi, siis tuleb sellega edasi liikuda.“

Hanso sõnul ongi laiapõhjalisus kõige suurem väljakutse, mis peab hõlmama ka kohalike omavalitsuste rolli defineerimist ja võimalike lisaülesannete rahastamist elanike kaitse tagamisel.

Komisjoni esimehe sõnul tuleb tegeleda inimeste teadlikkuse tõstmisega. „Siin on oluline mõtlemiskultuuri muutus,“ ütles Hanso. „Peame aru saama, et igal asutusel ja igal inimesel on laiapõhjalises riigikaitses oma roll ja nendes küsimustes süsteemse teadikkuse loomine ongi kõige suurem väljakutse. Iga inimene peaks teadma, mida kriisi korral teha. Tänane olukord veel selline ei ole.“

Hanso sõnul puudutab see nii elanikkonna teavitust kriisidest, võimalikku evakuatsiooni või näiteks ravimite, kütuse ja toiduga varustamist. Neid küsimusi tuleb arutada samm-sammult ning tegevusi pikaajaliselt planeerides, lisas ta.

Komisjoni liikme Ants Laaneotsa sõnul on elanikkonnakaitse täna puudulik ja inimesed vähe informeeritud. Varem kasutusel olnud süsteemid on lagunenud ja uusi pole siiani suudetud luua. Ta pidas vajalikuks, et Šveitsi eeskujul ehitatakse iga maja alla varjendid ja tõi näiteks, et Helsingis on varjendid olemas kogu linna elanikkonnale ehk miljonile inimesele.

Ülevaate elanikkonnakaitsest kriiside ajal ning rakkerühma tööst andsid komisjonile Siseministeeriumi päästepoliitika asekantsler Hannes Kont, Riigikantselei elanikkonnakaitse rakkerühma juht Margo Klaos ning strateegiabüroo direktor Henry Kattago. Komisjon jätkab teemaga uuel aastal kui rakkerühmal valmib raport, mis annab edasisteks tegevusteks selgeid soovitusi.

Head Uudised GoodNews