1. Avaleht
  2. Poliitika
  3. Haridusminister: valimiskampaania koht pole koolis
Haridusminister: valimiskampaania koht pole koolis

Haridusminister: valimiskampaania koht pole koolis

3. märtsil toimuvate riigikoguvalimiste kampaaniad on lõpusirgel, on alanud ka poliitilise välireklaami keeld ning haridus- ja teadusministeerium koostöös Eesti Noorteühenduste Liiduga ja õiguskantsleri kantseleiga manitseb koole, poliitikuid ja avalikkust valvsusele: praegu on eriti oluline jälgida, et haridusasutused säilitaks poliitiliselt neutraalset keskkonda.

2017. aasta kohalike omavalitsuste valimiste eel koostati põhimõtteid, millele tugeneda kooli ja valimiste käsitlemisel. Kohalike omavalitsuste valimistel said esmakordselt 16- ja 17-aastased õiguse hääletada, riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistel võivad osaleda vähemalt 18-aastased.

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi sõnul oli eelmiste valimiste ajal näha, et poliitikud on väga erinevad. “Kool aitab kasvatada vastutustundlikke ja aktiivseid kodanikke. Riigi toimimise põhimõtted, iga kodaniku vastutus ja võim mõjutada riigis toimuvat peavad olema igale noorele selged. Kutsun üles aktiivselt kaitsma koolide poliitilist neutraalsust,” ütles minister.

Eesti Noorteühenduste Liidu juhatuse esimees Roger Tibar sõnas, et noored peavad oluliseks koolikeskkonda, mis tagaks õpilase jaoks neutraalse pinna enda arvamuse kujundamiseks. “Koolis on oluline tutvustada õpilasele erinevaid maailmavaateid ja sütitada diskussioone, mitte pakkuda võimalust valimiskampaaniaks,” ütles Tibar ja lisas, et sel aastal saab iga noor ise valimisvalvuriks olla. “Veebruaris avaneb veebileht Poliitikudlubavad.ee, kus on võimalik tutvuda erakondade valimisplatvormide sisuga ja esitada teavet rikkumistest, mida agitatsioonikeelu ajal täheldatakse.”

Põhimõtetega, kuidas tagada haridusasutuse neutraalsus, saab tutvuda siin.

Head Uudised GoodNews