1. Avaleht
  2. Loomad
  3. HEATEGEVUSLIK PÄEV JÄÄKARUDE TOETUSEKS NARVAS! Jääkaru päev Narvas viib arktiliste karude mured piirilinna elanikele lähemale
HEATEGEVUSLIK PÄEV JÄÄKARUDE TOETUSEKS NARVAS! Jääkaru päev Narvas viib arktiliste karude mured piirilinna elanikele lähemale

HEATEGEVUSLIK PÄEV JÄÄKARUDE TOETUSEKS NARVAS! Jääkaru päev Narvas viib arktiliste karude mured piirilinna elanikele lähemale

Foto: Signe Kalgan
Foto: Signe Kalgan

19. märtsil on narvakatel põhjust aeg maha võtta ja tulla Fama kaubanduskeskusesse Jääkaru päevale, kus jääkarude sõbrad tutvustavad neile kõike seda, mis seostub nii Tallinna loomaaias kui ka arktilistel jääväljadel elavate suurimate maismaakiskjate eluolu ja probleemidega.

Tallinna loomaaia jääkarud elavad hetkel kitsastes tingimustes ja selleks, et nad ka edaspidi Eesti pealinna jääksid, tuleb neile luua paremad elamistingimused. Sellega seoses korraldavad projekti “Jääkaru uus kodu” eestvedajad koostöös Fama kaubanduskeskusega heategevuspäeva, näitamaks, et jääkarude probleemid muutuvad aina teravamaks. Kliimamuutuste tagajärjed avalduvadki kõige tuntavamalt jääkarudel. Kui kasvuhoonegaaside õhkupaiskamine jätkub samal tasemel, siis 2050. aastaks kaob teadlaste arvates neljandik kõigist praegu Maal elavatest liikidest. Jääkarud on kadujate nimekirjas üsna eesotsas. Sajandi keskpaigaks on kadunud 42% jääkarudele elamiseks tarvilikust jäämassiivist ja umbes 75 aasta pärast arvatakse jääkarud kui liik Maalt kadunud olevat.

Jääkaru uus kodu-3

Tallinna Loomaaias elavad praegu isakaru Nord, emakaru Friida ja karutüdruk Nora. Mitmed loomakaitseorganisatsioonid on nende elutingimusi kehvaks hinnanud ja leiavad, et kui need ei parane, siis tuleb loomad Tallinnast ära viia, nagu see juhtus Riia loomaaia elevandi ja kaelkirjakutega.

Projekti eestvedaja Veronika Padar räägib nii: “Me tahame inimesteni viia meie soovi, et nad toetaksid seda projekti, samuti tahame me neid teavitada jääkarudega seonduvatest aktuaalsetest probleemidest.”

Veronika Padar Foto: Kalev Lilleorg
Veronika Padar
Foto: Kalev Lilleorg

Projekt “Jääkaru uus kodu” sai alguse 2012. aastal eraalgatusena ja pärast seda on läbi viidud mitmeid ettevõtmisi ja kampaaniaid telefonioperaatorfirmade toel. Tänaseks on sel teel kogutud üle 200 000 euro, Tallinn on polaariumi tarvis eraldanud 2,5 miljonit eurot, millest pool antakse tänavusest, pool aga 2017. aasta eelarvest. Korduvalt on püütud saada projektile eurorahasid, kuid kahjuks pole EL-il vastavaid rahastusmeetmeid, mille kriteeriumidele projekt vastaks. Polaariumi ehitamise kogusumma ulatub 4 miljoni euroni. Operaatorid Tele2, Elisa ja Telia on avanud annetusliinid ja raha võib saata ka Tallinna Loomaaia Sõprade Seltsi arvele.

Jääkaruplika_10

Uus polaarium kerkib peavärava lähedale Rocca al Mares, sisenemisel paremat kätt. Uus hoone tuleb praegust kordi suurem ja kuigi põhiasukateks saavad jääkarud, jagub sinna ruumi ka teistele polaaralade elanikele. Uues hoones tulevad loomade jälgimiseks platvormid, nende seas ka üks maa-alune, millelt saab nautida karude ujumist. Polaarium tuleb Baltikumi suurim, sarnane analoog asub Taanis, sest ka see idee tuli Taani arhitektilt, keda kahjuks enam meie hulgas pole.

Innopolise arhitektide loodud eelprojektiga võib tutvuda ka jääkarupäeval Fama kaubanduskeskuses. Selle päeva programm tuleb huvitav ja mitmekülgne. Üritused algavad kell 13, kui “Jääkaru uus kodu” algataja Veronika Padar tutvustab projekti. Tallinna loomaaia jääkarudest jutustab direktor Mati Kaal ning tuntud zooloog Aleksei Turovski tutvustab neid valgeid hiiglasi läbi oma haaravate lugude. Skulptor Tauno Kangro ootab kõiki oma töötubadesse. Kokkutulnutele esinevad laulustuudio “Šanss” tüdrukud.

Heategevuslik päev jääkarude toetuseks toimub Fama kaubanduskeskuses aadressil Tallinna mnt.19, Narva, 19. märtsil algusega kell 13.

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews