1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. HIIUMAALE MUUSIKAFESTIVALILE! Järgmisel nädalal toimub IV Pühalepa muusikafestival
HIIUMAALE MUUSIKAFESTIVALILE! Järgmisel nädalal toimub IV Pühalepa muusikafestival

HIIUMAALE MUUSIKAFESTIVALILE! Järgmisel nädalal toimub IV Pühalepa muusikafestival

Helilooja Erkki-Sven Tüür ja Pühalepa muusikafestivali kunstiline juht Endrik Üksvärav Foto: Madli-Liis Parts
Helilooja Erkki-Sven Tüür ja Pühalepa muusikafestivali kunstiline juht Endrik Üksvärav
Foto: Madli-Liis Parts

14. augustil algab Hiiumaal, Pühalepa kirikus järjekorras juba neljas Pühalepa muusikafestival, kus sel korral kõlab nii Tüüri, Tormist, improvisatsioonilist jazzi kui vanamuusikat. Festivali piletitulu annetavad korraldajad Pühalepa kiriku orelifondi.

ETV Tütarlastekoor toob maestro Veljo Tormise 85. sünnipäeva tähistamiseks festivali avakontserdil kuulajateni läbilõike helilooja originaalloomingust rahvalauluseadeteni. Teiste hulgas kõlavad legendaarsed ja ikoonilise tähenduse saanud “Lauliku lapsepõli “ ja “Pärismaalase laul”, katkendid tsüklitest “Ingerimaa õhtud”, “Kiigelaulud” ning “Sügismaastikud”. Mitmed teosed on saanud spetsiaalse liikumisseaded, erilisel kohal kavas on World Expo 2000 Hannoveri kontserprogrammi jaoks heliloojalt tellitud “Sampo tagumine” “Kalevala” runole.

Kell 20 toimuval kontserdil “Ööhõlmad” lisavad augustikuisesse suveõhtusse värvi ja emotsioone sopran Kädy Plaas ja Marje Lohuaru (klaver). Kontserdi pealkiri tuleneb Ester Mägi samanimelisest laulust, mis sellel õhtul kõlab. Eesti heliloojatest on lisaks Ester Mägile kontserdil esindatud Lepo Sumera ja Pärt Uusbergi looming. Veel saab kontserdil nautida Gabriel Faure, William Bolcomi ja Reinhold Hahnni loomingut.

Laupäeval, 15. augustil kell 16 annavad Pühalepa muusikafestivalil kontserdi Mari Poll (viiul) ja Mihkel Poll (klaver). Kontserdil kõlab kaasaja muusikaga kava, sh Erkki-Sven Tüüri “Conversio” viiulile ja klaverile ning “Köielkõnd”. Viimane on Erkki-Sven Tüüri uus lugu, mis kirjutatud tänavu kevadel toimunud konkursile “Noor muusik” ning mis suurema publiku ees kõlab nüüd esmakordselt. Teise uue loona on kavas “Kaugete sammude kaja” tšellole ja klaverile ning selle esitamiseks on kontserdil kaastegev tšellist Valle-Rasmus Roots.

Kell 18 on kõik oodatud ansambli Heliotroop kontserdile. Heliotroop on alates 2012. aastast tegutsenud avangardne ja improvisatsiooniline omaloomingut viljelev ansambel. Heliotroobi lugude autoriteks on kontrabassist Mingo Rajandi ja pianist Kirke Karja. Nende loomingus on kuulda mõjutusi nii jazzist, maailmamuusikast kui ka kaasaegsest akadeemilisest muusikast. Peale Mingo ja Kirke kuuluvad ansamblisse veel laulja Kadri Voorand, (bass)klarnetist Meelis Vind, kitarrist Madis Meister ja trummar Eno Kollom. 2014. aastal telliti Heliotroobilt kava legendaarse progeansambli In Spe lugudest. Seaded nii In Spe lugudest ku kai Erkki-Sven Tüüri seni avaldamata lauludedest kõlasid esmakordselt helilooja sünnipäeva auks korraldatud kontserdil Mustpeade majas. Nüüd on ka Hiiumaa publikul võimalik nendest lugudest osasaada.

Festivali lõpetab pühepäeval kell 13 algav vanamuusikakontsert, kus musitseerivad neli gambamängijat: Arvo Haasma, Villu Vihermäe, Markus Kuikka (Soome) ja Mikko Perkola (Soome). Gambadele lisab värvi tenor Endrik Üksvärav, kes ühtlasi õpib vanamuusika laulu Haagi Kuningliku Konservatooriumi magistriõppes. Eestis on päris harukordne nelja gambamängijat korraga laval näha, Pühalepas osutub see nüüd võimalikuks.

Pühalepa festivali piletid on müügil Piletilevis ja tund enne kontserdi algust kohapeal. Saadaval ka festivali passid, mis tagavad sissepääsu kõikidele kontsertidele. Pühalepa kiriku juures on festivali ajal avatud Allika hosteli Tüdrukutemaja kohvik.

Rohkem infot festivali kohta leiab kodulehelt www.keremakultuurikoda.ee ja Facebookist www.facebook.com/keremakultuurikoda

Festivali kava:
14. augustil kell 18 Avakontsert: Veljo Tormis 85. ETV Tütarlastekoor, dirigent Aarne Saluveer
14. augustil kell 20.00 kontsert „Ööhõlmad“. Kädy Plaas (sopran) ja Marje Lohuaru (klaver)
15. augustil kell 16.00 Mihkel Poll (klaver) ja Mari Poll (viiul)
15. augustil kell 18.00 ans Heliotroop ja In Spe lood
16. augustil kell 13.00 Vanamuusikakontsert: Arvo Haasma & sõbrad

Pühalepa 2015 plakat A3 jpg

Head Uudised GoodNews