1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Hinnatud jazzkitarrist Lee Ritenour esineb veebruaris Tallinnas
Hinnatud jazzkitarrist Lee Ritenour esineb veebruaris Tallinnas

Hinnatud jazzkitarrist Lee Ritenour esineb veebruaris Tallinnas

Lee Ritenour

21. veebruaril esineb Tallinnas, Nokia Kontserdimajas maailmakuulus jazzkitarrist, Grammy auhinnaga pärjatud LEE RITENOUR. Kontserdi raames tulevad esitlusele nii lood Ritenour’i viimaselt stuudioalbumilt «Rhythm Sessions» kui ka parimad palad läbi tunnustatud muusiku pika ja eduka karjääri. Laval teevad kaasa Melvin Davis (bass), Jesse Milliner (klaver/klahvpillid) ja Sonny Emory (trummid).

«Kapten Sõrmed» – nii kutsutakse Lee Ritenour’i tema ebahariliku kitarrimängu käteosavuse tõttu: «Ritenour on väga eristuva stiiliga muusik. Tal on üks puhtamaid toone, mida iial elektrikitarrist kuulda võimalik». Ritenour’i peetakse kaasaegse jazz’i ja jazz-funk’i pioneeriks. Muusiku eklektilisse ja kirevasse karjääri mahub üle 40 albumi, millest mitmed on pälvinud kuldplaadi staatuse, üle 3000 sessiooni, 19 Grammy nominatsiooni ja Grammy auhind, edetabelitesse mahtunud 35 pala ning maailmatuntud hitt «Is It You», millest on saanud kaasaegse jazz’i raadioklassika.

Jazzkaare kunstilise juhi Anne Ermi sõnul kuulub Lee Ritenour Ameerika kitarristide tippklassi. «Lee Ritenour’i viiendat kümnendit kestav kitarristikarjäär on muljetavaldav. Arvukad edukad sooloalbumid ja mainekad auhinnad kõnelevad kitarristi loomingulistest saavutustest. Raske on leida jazzitippe, kellega ta poleks koos esinenud või plaadistanud – Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock, Al Jarreu – kui vaid mõningaid nimetada, rääkimata kitarristidest. Viimasel ajal on ta andnud mitmeid kontserte koos Mike Stern’iga. Ritenour’i muusika on helge ja päikseline, küllap seepärast on ta muusika nii lähedane laiale kuulajaskonnale igas maailmanurgas ning meelsasti mängivad seda ka paljud raadiojaamad. Fusion, funk, bossanova – selles ampluaas on Ritenour’ile raske leida võrdset. 16-aastaselt kutselise muusiku karjääri alustanud kitarrist on ka äsja 61-aastaseks saanuna tippvormis, mida tõestab ka tema uus turnee,» kommenteeris Erm.

Lee Ritenour on olnud oma loomingu kujunemisel avatud nii jazz’ile, rokile kui Brasiilia muusikale. Juba 16-aastasena oli ta salvestamas bändiga Mamas and Papas, kaks aastat hiljem saatmas kitarril Lena Horne’i ja Tony Bennett’it. Hõlmates erinevaid stiile, on tema mitmekülgne muusikaline talent andnud hoo koostööle Pink Floyd’i, B.B. King’i, Frank Sinatra, Simon & Garfunkel’i, Ray Charles’i, Peggy Lee, Aretha Franklin’i, Barbra Streisand’i, Natalie Cole, the Bee Gees’i, Quincy Jones’i ja paljude teiste maailmanimedega. Ei saa ka märkimata jätta vapustavat külalisesinejate paraadi tema enda albumitel ja koostööprojektides – Phil Collins, Ivan Lins, George Benson, Caetano Veloso, Michael McDonald, Renee Fleming, Kurt Elling jt. 90ndatel oli Ritenour ülieduka kaasaegset jazz’i viljeleva bändi Fourplay asutajaliige.

Eesti tuntud kitarristi Nevil Blumbergi sõnul tekitab Lee Ritenour´i nimi temas sooja nostalgiatunnet. «Lee on üks nendest kitarristidest, kes mõjutas ja kujundas minu enda muusikalist maitset. Mäletan, et 80-ndatel olid kõik, keda tundsin, tema loomingust ja mängimisoskusest vaimustuses. Mulle isiklikult on lähedane Lee Ritenour´i rafineeritud helikeel, ülim kvaliteet detailides ja huvitav maitsekas meloodiline funk´jazz´fusioni kõla. Igatahes on tegu ühega oma žanri tippudest. Soovitan soojalt,» lisas Blumberg.

Eelmise aasta sügisel nägi ilmavalgust Lee Ritenour’i uus kauamängiv «Rhythm Sessions». Uue plaadi kallal töö käigus on Ritenour end ümbritsenud tuumikuga, mis koosnes nii kogenud muusikaveteranidest kui ka paljulubavatest uutest talentidest – albumil teevad kaasa Chick Corea, George Duke, Stanley Clarke, Dave Grusin, Marcus Miller ning Ritenour’i poolt loodud rahvusvahelise muusikavõistluse võitjad. «Arvasin alati, et on eriti huvitav mudel kombineerida albumil tuntuid, peaaegu, et legendaarseid mängijaid täiesti uute talentidega. Ma armastan seda stsenaariumit. See pole formaat, mida paljud oleks varem järginud, kuid olen alati pidanud seda põnevaks eksperimendiks ning viisiks luua vägevaid helisid,» seletas Ritenour ning lisas: «Tahtsin, et mitmed rütmisektsioonid oleks sellel albumil kokku mängitud – kitarr, klahvpillid, bass ja trummid – et luua midagi väga orgaanilist. Lood, mille selle projekti jaoks kirjutasin, tekkisid mõeldes erinevate muusikute peale, ning kõik nad kinnitavad taas seda tähtsat rolli, mida kehastab rütmisektsioon igas asja väärt muusikalises ettevõtmises. Olen oma karjääris punktis, kus rakendan kõiki oma oskusi ja kogemusi, mis üle 40 aasta jooksul tekkinud, ning panen need kõik ühele albumile. See on lihtsalt suurepärane, et endiselt võin luua muusikat, mida armastan.

Head Uudised GoodNews