1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. HINNATUD MOEFOTOGRAAFI NÄITUS! Homme avatakse Haus Galeriis Herkki-Erich Merila näitus
HINNATUD MOEFOTOGRAAFI NÄITUS! Homme avatakse Haus Galeriis Herkki-Erich Merila näitus

HINNATUD MOEFOTOGRAAFI NÄITUS! Homme avatakse Haus Galeriis Herkki-Erich Merila näitus

Homme avatakse Haus Galeriis Herkki-Erich Merila isiknäitusHomme avatakse Haus Galeriis Herkki-Erich Merila isikunäitus „Figuring“, mille kandvaks motiiviks on kehalisuse kujutamine erinevates tehnikates ja kontekstides alates 90. aastatest. Näitus kuulub Tallinna Fotokuu satelliitprogrammi.

Herkki-Erich Merila (1964) on tuntud nii hinnatud moefotograafina, suurepärase vaikelude tekitajana kui ka kontseptualistlike fotokollaažide loojana. Ta on osalenud näitustel alates 1984. aastast ning 1992. aastast kuulub DeStudio’sse, mida on nimetatud nüüdisaegse fotograafia maaletoojaks Eestis. Haus Galeriis esines Merila viimati näitusega „Kinbaku“.

Näitust „Figuring“ iseloomustab ühelt poolt erinevate fototehnikate ja –vahendite kasutamise mitmekesisus. Pin-hole kaamera meetod koos mehhaaniliste ilmutusvõtetega annab tulemuseks taotluslikult tahumatud ja ekspressiivsed stseenid seeriast „Enne ärkamist“, samal ajal kui hõbe-želatiini tehnika koos ajahambajälgede ja oksüdeerimisprotsessidega viimistleb „Hebird“ sarja portreed aristokraatliku ja maagilise hõnguga. Nii loodud must-valgele esteetikale pakuvad kontrasti DeStudio sürreaalse alatooniga kollaažid.

Teiselt poolt saadavad vormistuslikke võtteid kehalisuse kujutamise sisulised variatsioonid. Tööde temaatika hõlmab nii privaatseid pooljuhuslikke hetki magamistoas kui teatraalselt lavastatud metafoore, kus ruumist ja dünaamikast tähtsamaks saavad detailid ja dekoratsioonid. Anatoomilised (hälbe)uuringud toovad omakorda sisse dekonstruktiivse ja deformatiivse mõõtme – lahtivõetud osade valesti kokku panemise. Olgu siis tegu juhuslikult tabatud momendi, läbimõeldud lavastuse või meelevaldse montaažiga, on saavutatud subliimne efekt, mis teeb alastusest ambivalentsuse ja inimliku haavatavuse sümboli.

Herkki-Erich Merila näitus „Figuring“ jääb Haus Galeriis avatuks kuni 20. oktoobrini.

Homme avatakse Haus Galeriis Herkki-Erich Merila isiknäitus

Head Uudised GoodNews