1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. HOMME EETRIS! Pühapäeval esilinastub National Geographicu teadussari „Läbimurre“
HOMME EETRIS! Pühapäeval esilinastub National Geographicu teadussari „Läbimurre“

HOMME EETRIS! Pühapäeval esilinastub National Geographicu teadussari „Läbimurre“

NBRT13485National Geographic kanalil esilinastub sel pühapäeval dokumentaalsari „Läbimurre“ (Breakthrough), mille valmimise nimel tegid koostööd maailma tippteadlased ja Hollywoodi režissöörid.

Homme algusega kell 21.30 on eetris sarja esimene episood „Pandeemiatega võideldes“, mis tutvustab teadlaseid ja nende teadussaavutusi, mis aitavad peatada epideemiate puhkemist ja levikut täna ja tulevikus.

Sarja esimese episoodi režissöör Peter Berg („Hancock“, „Lone Survivor“) toob vaatajateni inspireerivad lood teadlastest, kes tegelevad igapäevaselt epideemiate ennetamisega ning nende peatamisega. Hiljuti maailma raputanud Ebola puhang sundis meditsiini arenema võrdsel kiirusel epideemiaga, mille vastu see võitles. Selle tulemusena jõudi teaduses läbimurreteni, mis võivad meid varsti kaitsta kõikide haigustekitajate eest. Juba lähitulevikus võetakse võitluses HIV, malaaria ja kasvõi tavalise gripi vastu kasutusele uudsed antibiootikumid, vaktsiinid ja arvutiprogrammid, mis ennustavad haiguspuhangute levikut.

Episoodis „Pandeemiatega võideldes“ tutvustavad oma avastusi Ebola üle elanud doktor Ian Crozier, kes otsib oma kogemuse abil ravi sellele ohtlikule viirushaigusele; Erica Ollman Saphire, kes testib 150 antikeha, millest võib saada ravi Ebolale; Maria Croyle, kes on leiutamas vaktsiini, mis võib meid koheselt ravida tavalisest külmetushaigusest; füüsik Alex Vespignani, kelle loodud andmebaas võimaldab prognoosida, kuidas ja kus võivad tulevikus tekkida ja levida ohtlikud haiguspuhangud ning mitmed teised.

Sari „Läbimurre“ on eetris kuuel järjestikusel pühapäeval algusega kell 21.30 teaduskanalil National Geographic. Kuueosalise dokumentaalsarja iga episood keskendub erinevale teadusvaldkonnale ning tutvustab antud valdkonna parimaid teadlaseid ja nende läbimurdelisi teadussaavutusi, mis võivad olulisel määral muuta meie elu juba lähitulevikus. Lahendusi otsitakse sellistele olulistele probleemidele nagu epideemiate teke ja levik, inimkonna vananemine, magevee ja fossiilsete kütuste varude lõppemine jne. Iga episood on lavastatud erineva rahvusvaheliselt tuntud filmirežissööri poolt, nagu Ron Howard, Brett Ratner, Akiva Goldsman jt.

VAATA VIDEOT!

Head Uudised GoodNews