1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Film
  4. Homme esilinastub dokumentaalfilm Mai Murdmaast
Homme esilinastub dokumentaalfilm Mai Murdmaast

Homme esilinastub dokumentaalfilm Mai Murdmaast

Ballettmeister_01Kolmapäeval kell 18.00 esilinastub kinos Artis Ruti Murusalu täispikk dokumentaalfilm “Ballettmeister”, milles Eesti tuntumaid koreograafe Mai Murdmaa mõtestab tantsu olemust läbi oma elu ja loomingu.

Produktsioonifirmas Umberto Productions on valminud Ruti Murusalu tantsuline dokumentaalfilm “Ballettmeister”. Film on kahe aasta vältel jäädvustatud rännak läbi rahvusvaheliselt tunnustatud koreograafi Mai Murdmaa loomingulise maailma. Murdmaa on teejuht käsitlemaks tantsu kui meediumit, mille läbi luua kunsti. “Ballettmeister” visualiseerib koreograafiat, kuid eelkõige mõtestab seda.

On tähelepanuväärne, et Murdmaa näol on tegemist loovisikuga, kelle jaoks Nõukogude raudne eesriie ei takistanud osalemist New Yorgi 20. sajandi lõpukümnendike legendaarses kunstielus. Erinevalt Murdmaast tegid mitmed samasuguse võimaluse saanud loomeinimesed otsuse Nõukogude Liitu mitte tagasi pöörduda. Tänaseks on toonane töö- ja sõpruskollektiiv mööda maailma laiali, ometi ei anna varasemad kontaktid ja novaatorlik looming konkurentsieelist tänases päevas, kus kunsti ja äri vahelised piirid on hägustunud.

Murdmaa looming ja eraelu on lahutamatu tervik. Üks ballettmeister, kaks erinevat ühiskonnakorda. Üks looming – sakraalne, müstiline, erootiline, esteetiline – kuid palju keerukaid aspekte teose viimiseks publikuni.

Murdmaa oli Eestis üks esimestest, kes murdis klassikalise balleti kaanoneid. Ta on töötanud Estonia teatris: 1956-1960 baleriinina, 1964-1973 ballettmeistrina ja 1974-2001 peaballettmeistrina. Ta on lavastanud USA-s, Ungaris, Soomes, Saksamaal, Venemaal, Ukrainas jne. Murdmaa loomingulist tegevust on tunnustatud 2001. aastal Valgetähe III klassi teenetemärgi ja 2011. aastal riikliku elutöö kultuuripreemiaga.

Tsiteerides Mai Murdmaad: “Ideaal on kõrgemal kui mina. Täiust pole võimalik saavutada”. Ometi on ta filmis “Ballettmeister” täiuslikuks tantsu olemuse lahkajaks, valgustades rahvusvahelise balleti lavataguseid ja avades koreograafi elustiili privaatseid nüansse.

“Ballettmeister” on režissöör Ruti Murusalu kolmas Eesti tantsumaailma kaardistamist jätkav dokumentaalfilm. 2010. aastal eelnes “Sündinud tantsule” tantsupedagoog Kai Leetest ja 2012. aastal “Sinine Kõrb” priimabaleriin Kaie Kõrbist. Filmi stsenaristiks on Marje Len Murusalu, operaatoriks Erik Norkroos ning originaalse filmimuusika kirjutas filmile Mai vanem poeg Rainer Jancis. Filmi produtsendid on Priit Vaher ja Erik Norkroos. Stuudio Umberto Productions on lisaks käesolevale filmile varasemalt tootnud dokumentaalfilmid „Palusalu“ ja „Sinine Kõrb“ ning arvukalt telesaateid ja telelavastusi Eesti telekanalitele.

18-25. aprillil linastub “Ballettmeister” kinos Artis Tallinnas ning alates 18. aprillist paljudes teistes kinodes üle Eesti: Tartus, Pärnus, Rakveres, Võrus, Kärdlas, Haapsalus, Jõhvis, Paides, Viljandis jm.

Head Uudised GoodNews