1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. Homme kõlab Kaarli kirikus J.S.Bachi “Johannese passioon”
Homme kõlab Kaarli kirikus J.S.Bachi “Johannese passioon”

Homme kõlab Kaarli kirikus J.S.Bachi “Johannese passioon”

hans_christoph_rademann_foto_holger_schneider22. oktoobril kell 19 tuleb Tallinnas Kaarli kirikus ettekandele J.S.Bachi “Johannese passioon”, mida dirigeerib Stuttgarti Bachi Akadeemia juht ja tunnustatud dirigent Hans-Christoph Rademann. Kontsert on tasuta.

Teose esitavad EMTA koor, orkester ja solistid Jörg Dürmüller (evangelist, Saksamaa), Siiri Johanson, Kadri-Liis Kukk, Aule Urb, Elo-Maarja Miilen, Edgar Tron, Hanno Mölderkivi, Mehis Tiits, Andreas Väljamäe, Janari Jorro, Kristjan-Jaanek Mölder, Raiko Raalik, Matti Torhamo.

Täna kell 18.30, on kõik huvilised oodatud EMTA kammersaalis toimuvale “Johannese passiooni” workshop-kontserdile. Muusikateadusliku sissejuhatuse teevad Stuttgardi Bachi Akadeemia muusikateadlane Henning Bey ja dirigent Hans-Christoph Rademann ning kõlavad muusikalised näited teosest.

Koostöö EMTA ja Stuttgarti Bachi Akadeemia vahel leiab aset esimest korda. Lisaks dirigent Hans-Christoph Rademannile töötab tenor Jörg Dürmüller selle koostöö raames EMTA solistidega, tšellist Jan Freiheit keelpillidega ning oboemängija Julia Ströbel-Bänsch viib läbi puupuhkpillide proovid. Nii Jan Freiheit kui Julia Ströbel-Bänsch mängivad ka ise kontserdil kaasa. Orkestri kontsertmeister on EMTA varajase muusika keskuse õppejõud Meelis Orgse.

Dirigent Hans-Christoph Rademann on väga laia profiiliga muusik, kelle huvide hulka kuuluvad nii varase muusika ajastutruu interpretatsioon kui ka nüüdismuusika esmaettekanded. Rademann töötab koos maailmanimega ansamblitega nagu Collegium Vocale Gent, Akademie für Alte Musik, Freiburgi barokkorkester, Concerto Köln jt. Lisaks on ta tegutsenud peadirigendina Põhja-Saksa ringhäälingu (NDR) koori juures (1999-2004) ja RIAS kammerkoori juures (2007-2015). Alates 2013. aastast juhatab Rademann rahvusvahelist Stuttgarti Bachi Akadeemiat. Oma kunstilise tegevuse eest on Rademann pälvinud mitmeid riiklikke tunnustusi ja auhindu, sh. korduvalt Deutsche Schallplattenpreis erinevate CD-salvestuste eest.

Šveitsi tenor Jörg Dürmüller on Hans Kageli ja Eesti tenor Naan Põllu üks kunagisi lauluüliõpilasi Hamburgi muusikakõrgkoolist. Lisaks arvukatele ooperi- ja operetirollidele Saksamaal, Itaalias, Hispaanias ja Prantsusmaal, on Dürmüller oma elu jooksul kuulsust kogunud eelkõige evangelistina J. S. Bachi vokaalsuurteoste ettekannetel. Oma karjääri jooksul on Dürmüller teinud koostööd dirigentidega nagu Riccardo Chailly, Christopher Hogwood, Helmuth Rilling, René Jacobs, Ton Koopman jt. Dürmüllerit on tema salvestuste eest pärjatud mitmete auhindadega, sh ECHO ja Deutsche Schallplattenpreis. Aastast 2010 töötab Dürmüller vaatamata oma tihedale kontserdigraafikule ka õppejõuna Lausanne’i muusikakõrgkooli Fribourgi harus.

Head Uudised GoodNews