1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Homme selgub Türil Eesti parim noor aednik
Homme selgub Türil Eesti parim noor aednik

Homme selgub Türil Eesti parim noor aednik

Homme selgitatakse välja Eesti parim noor aednik. Tänavu Türi Lillelaadal toimuvale kutsevõistlusele on registreerunud lisaks Räpina Aianduskooli ja Kopli Ametikooli noortele ka mitmed välisvõistlejad Hispaaniast, Ungarist, Serbiast ja Rumeeniast.

Võistluse üks eestvedajatest, Räpina Aianduskooli puuviljanduse õpetaja Liisi Kondi sõnul on ülesanded võistluse jaoks üles ehitatud lähtudes aianduse eriala õppekavast ning seetõttu peaksid olema võimetekohased igale osalejale. „Erilist tähelepanu pöörame sellel aastal taimekaitsele, mis võibki olla meie võistluse raskeim pähkel, sest aedniku töös on väga vajalikud täpne arvutamisoskus ning teadmised, kuidas enda tervist taimekaitsevahenditega töötades kaitsta,“ kirjeldas Kont tänavust võistlust.

Erilist tähelepanu pöörame sellel aastal taimekaitsele.

Sel aastal võtab võistlusest osa ka rekordarv välismaalasi, kokku neljast riigist. „Saatsime sel aastal EUROPEA (organisatsioon, mis koondab Euroopa n-ö rohelise ala kutsekoole) koolidele üleskutse võistlusel osaleda ning meie üllatuseks oli välismaalaste huvi suur. Kuigi aedniku amet on vana ja väärikas, ei ole see noorte seas väga populaarne. Ja see ei ole probleemiks mitte ainult Eestis, vaid ka välismaal. Eestis tehtava OSKA põllumajanduse ja toiduainetööstuse tööjõu-uuring põhjal selgub, et aednikke koolitatakse Eestis isegi rohkem kui vaja, kuid tööturule jõuab neist väga väike osa. Selliste võistluste kaudu loodame ka noortele rohkem oma erialaga silma jääda,“ selgitas Kont aednike eriala populaarsust.

Noore aedniku võistlusel tuleb osalejatel tunda taimede liike ja teada nende ladinakeelseid nimesid ning osavad tuleb olla ka pookimises ja taimede istutamises. Võistlejad võtavad mõõtu ka taimekahjustuste kindlaks tegemises ja vajaliku tõrjevahendi valimises. Viimases võistlusosas tuleb aga abivahendeid kasutamata välja mõõta aianöör ning määrata etteantud viljade kaal.

Kõik huvilised on oodatud Türi Lillelaadale 18. mail algusega kell 10.30 kajastama ning tutvuma noorte aednike oskustega ja kaasa elama võistlusele, mis leiab aset pealava kõrval.

Noore aedniku võistlust korraldavad Sihtasutus Innove ja Räpina Aianduskool.

Võistluse täpsema info leiate  SIIT.

 

Head Uudised GoodNews