1. Avaleht
  2. Kultuur
  3. IDEEJAZZ! Janos Nagy ei esine, kui puudub õige klaver
IDEEJAZZ! Janos Nagy ei esine, kui puudub õige klaver

IDEEJAZZ! Janos Nagy ei esine, kui puudub õige klaver

Tartus ja Narvas 7.-9. novembrini toimuv IDeeJazz toob Eestisse palju džässartiste, nende seas Janos Nagy Trio (Ungari).

Klahvpillimängija Janos Nagy isa oli baaripianist. Janos on triot vedanud 1994. aastast ja tähistab 25 aastat juubelituuriga. Trio värskeimal albumil „Yancha“ teevad kaasa kaks nimekat muusikut: kitarrist Mike Stern kuulus Miles Davise bändi, Dominique Di Piazza mängis bassi aga John McLaughlin Trios.

Liikmed ja pillid on trios vaheldunud. Hetkel on neiks viiul (Frankie Lato) ja trummid (Flora Joubert). „Basskitarrita on rohkem vabadust harmoonias ja rütmis. Trummar ei pea nii väga bassi jälgima,“ räägib Nagy. „Ma ei tunnista lõplikke versioone. Lood muutuvad kontsertide käigus pidevalt.“ Bänd esitab originaalloomingut, aga ka innovatiivseid klassikatõlgitsusi. Nagy segab stiile alateadlikult. Viimastel aastatel on ta osalenud Ungari džässi esiansamblis Djabe, milles džässrokk kohtub maailmamuusikaga.

Klaverit on raske transportida ja tihti tuleb mängida võõrastel klahvidel. Seepärast proovib Nagy pigem kaasa võtta digitaalse pilli: „Vähemalt ma tean, kuidas see kõlab. Alati halvasti, aga ma tean selle kõla.“

Klaverimängijaid ootavad kontsertidel tihti ebasobivad instrumendid. Nagy istus kord Moskvas klaveri taha, mängis paar nooti, tõusis siis püsti ja teatas, et tema sellel pillil ei esine. Korraldajad arvasid, et ta teeb nalja. Kui nad märkasid, et bänd üritab mängida klaverita, tajusid nad olukorra tõsidust. Lõpuks toodi sobiv klaver ja kontsert – kuigi hilinemisega – võis alata. „Klaver on üks kauneimaid pille, eriti kui see on hea klaver,“ selgitab Nagy.

Talle meeldivad Steinway ja Fazioli, kuid ta tunnistab ka, et sümpaatse mulje jättis Boganyi, mida on õnnestunud mitmel korral Milanos mängida.

Nagy üks südamelähedasi projekte on suviti Budapestis toimuv maailmamuusika- ja improvisatsioonilaager, kus viiakse läbi pilli- ja lauluõpetuse töötube. Iga päev algab folkmuusika ajalootunniga. „Ootame kõiki, kes tahavad põgeneda selle eest, mida õpetatakse muusikakoolides,“ räägib Nagy, kes ise vahel koolis klaverit õpetab. Noorim osaleja laagris on olnud 7-aastane, vanim 70.

IdeeJazzil esinevad veel Gustav Lundgren Trio (Rootsi), Smooth Kats (Venemaa), Rinneradio (Soome), Philipp Gropper (Saksamaa), Kadri Voorand & Mihkel Mälgand, Marcin Masecki Trio (Poola) ja The Swingin’ Sisters.

Rohkem infot leiab SIIT!

Head Uudised GoodNews