1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Ilaste tuulik sai värskema kuue
Ilaste tuulik sai värskema kuue

Ilaste tuulik sai värskema kuue

Renoveeritud Ilaste tuulik Saaremaal1Eile toimus Saaremaal Vilsandi Rahvuspargis restaureeritud Ilaste tuuliku pidulik avamine. Tuuliku taastamine sai võimalikuks Eesti ühe juhtiva alkoholitootja ja maaletooja Altia Eesti AS-i ja Saarte Turismiarenduskeskuse koostööprojekti tulemusena.

Üritusest võtsid osa ka Rahvusvahelise Veskiühingu (The International Molinological Society) president Willem van Bergen ja nõukogu liige Ton Meesters Hollandist. Ajalooline Saaremaa veski on valminud Saaremaa ja Hiiumaa meistrite koostöös.

Saaremaa Kuusnõmme külas asuv Ilaste tuulik pärineb 1891. aastast ja on töötanud ligi 100 aastat: jahu ja püüli jahvatamine kestis 1970. aastate keskpaigani ning viimane mölder Ilaste Sander töötas tuulikus veel 1980-ndate alguses. Muinsuskaitse all olev Ilaste tuulik asub Vilsandi Rahvuspargis ning ühtlasi turistidele atraktiivses paigas, kuna just seda marsruuti mööda liigutakse Vilsandi saarele viivale RMK matkarajale. Paarisaja meetri kaugusel tuulikust asub legendaarse Eesti rahvakirjaniku Aadu Hindi kodutalu.

Renoveeritud Ilaste tuulik Saaremaal2Altia Eesti AS juhatuse liikme Kristel Metsa sõnul valiti Ilaste tuulik välja mitmekümne kandidaadi seast, mis olid Saaremaa elanike poolt Altiale taotlustena esitatud. „Langetasime oma valiku peale põhjalikku tutvumist kõigi esitatud taotlustega. Ilaste tuulik sai valitud suures osas tänu sellele, et haldajatel oli veski osas kindel visioon ning kogukonna huvi tuuliku haldamiseks ja hooldamiseks on suur. Tuulik on oluline osa Saaremaa ajaloost ning meil on eriti hea meel selle üle, et veski sisemuses avati väljapanekud Eesti rahvakirjaniku Aadu Hindi tegevusest ja loomingust ning kahe läheduses asuva küla – Kulli ja Kuusnõmme – perede ajaloost ning praegusest elust,“ ütles Mets ning lisas, et uues kuues tuulikust saab oluline Saaremaa turismimagnet.

2013. aastal alguse saanud pukktuulikute restaureerimisele suunatud projekti eesmärgiks on Saaremaa sümboliks kujunenud ehitiste ja veskimeistrite ameti säilitamine. Kahe aasta jooksul on korda tehtud juba kolm ajaloolist Saaremaa tuulikut. Eelmisel aastal Pihtla valla Ennu küla tuulik täies ulatuses ning Leedri küla tuulik. Renoveeritud Ennu tuulikusse rajati linnuvaatlustorn, kus ornitoloogidel on võimalik ka ööbida.

Saaremaale iseloomulike sümbolite – pukktuulikute – olukord on tänaseks päevaks kriitiline ning ilma toetuseta on need hävimas. Pukktuulikud on Saaremaa uhkus ja südameasi. Kui 19. sajandi lõpul oli Saaremaal umbes 1270 tuulikut, siis tänapäeval on eksponeerimiskõlblikud vaid paarkümmend. Tuulikute taastamine aitab kaasa ka tuulikumeistrite ameti säilimisele.

Pukktuulikute renoveerimisprogrammi jätkamiseks otsitakse uusi taastatavaid objekte, kandidaate saab esitada kuni 28. septembrini. Osalemiseks tuleb saata taotlus e-mailile: info@altia.ee või postiaadressile Altia Eesti AS, Laabi küla, Tammi tee 30, Tabasalu sjsk, Harjumaa 76901. Taotlus peab sisaldama pukktuuliku hetkeseisu dokumenteerivat fotot, asukoha täpset kirjeldust ja nägemust tuuliku edaspidisest kasutusest. Esitatud kandidaatide hulgast valivad Altia Eesti AS-i, Saarte Turismiarenduskeskuse ja Tuulikute Meistrikoja esindajad välja uue 2015. aastal renoveeritava objekti. Taotluse esitamise tähtaeg on 28. september 2014.

 

Head Uudised GoodNews