1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Ilmus keskkonnaseadustiku kommenteeritud väljaanne
Ilmus keskkonnaseadustiku kommenteeritud väljaanne

Ilmus keskkonnaseadustiku kommenteeritud väljaanne

Foto: Matti Paglant
Foto: Matti Paglant

Keskkonnaõiguse Keskuse (KÕK) eestvedamisel ilmusid kaheksa autori kommentaarid peatselt jõustuvale keskkonnaseadustiku üldosa seadusele, kommentaarid selgitavad põhjalikult seadustiku sätteid, ent annavad ühtlasi ülevaate Eesti keskkonnaõiguse taustast ja sisust üldisemalt.

Seadustikuga luuakse isikutele olulisi uusi õigusi ning võetakse kasutusele põhimõtteliselt uus keskkonnariski ja keskkonnaohu mõisteaparaat, millest arusaamiseks on kommentaarid heaks teejuhiks. Kommentaarid on mõeldud kõigile, kes seadustiku rakendamisega tulevikus kokku puutuvad – ametnikele, kodanikele, ettevõtjatele, juristidele ja teistele.

Kommentaaride väljaandmist koordineerinud Keskkonnaõiguse Keskuse juhatuse liikme Kärt Vaarmari sõnul on kommentaaride puhul oluline, et selle autoriteks on hulk Eesti keskkonnaõiguse tunnustatud eksperte.

„Tänu erineva taustaga autoritele oli meil hea ülevaade nii teoreetilisest taustast, kohtupraktikast kui igapäevases halduspraktikas tekkida võivatest küsimustest. Mitmed autoritest olid ka seaduse sünni juures ning tunnevad selle tausta väga hästi. Kommentaarid on seetõttu hästi tasakaalustatud ning põhjalikult läbi arutatud,“ selgitas Vaarmari

2011. aastal vastu võetud keskkonnaseadustiku üldosa seadus kehtestab raamistiku kogu Eesti keskkonnaõigusele ja selle rakendamisele. Selles on esmakordselt kompaktselt sätestatud keskkonnaõiguse põhimõtted, keskkonnaalased üldkohustused ja põhilised õigused ning keskkonnalubade andmise menetlus. Seadus ei ole siiani jõustunud, kuna sellega kokku kuuluvate eriosa eelnõude, näiteks vee-, jäätme- ja maapõueseaduse eelnõude valmimine on võtnud plaanitust kauem aega. Keskkonnaministeeriumi praeguste plaanide kohaselt peaks üldosa seadus jõustuma juulis.

Kommentaaride autoriteks on Hannes Veinla, Kaarel Relve, Oliver Kask, Evelin Lopman, Martin Triipan, Pihel Sarv, Siim Vahtrus ja Kärt Vaarmari.

Head Uudised GoodNews