1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. ILUS EESTIMAA I Loe presidendi muljeid Vormsi saare külastusest
ILUS EESTIMAA I Loe presidendi muljeid Vormsi saare külastusest

ILUS EESTIMAA I Loe presidendi muljeid Vormsi saare külastusest

“Täna külastasin Vormsi saart ja rahvast. Eesti suuruselt neljandal saarel on mõistagi tegevust rohkem kui päeva jagu, aga galeriist saab näha ja lugeda, kuhu siiski jõudsin ja kellega kohtusin,” kirjutab president Kersti Kaljulaid oma Facebooki postituses.


Läbi sai käidud palju kohti

Vormsile sõitis Kaljulaid otse Saaremaalt ning ta kommenteerib, et Olavipäevade puhul oli sadamas rohkem laevu kui tavaliselt.

“Päeva alustasin Vormsi talumuuseumis, kus saab tutvuda kõige selle paljuga, mis ennesõjaaegse Vormsi elu nii omapäraseks tegi. On kuulsaid intriige, kohalikku disaini ja ohtralt kudumist. Et peaaegu kõik saare elanikud 1944. aastal Nõukogude okupatsiooni eest põgenesid, jäi sellest kõigest järele vaid riismed ja mälestused, mida hakkajad inimesed õnneks kokku koguvad ja uurivad,” kirjutab ta. “Traditsioonid pole sugugi vaid museaal – siin kuuris ehitatakse klassikalist tüüpi sõudepaati, mis läheb ka kasutusse.”

Päeva jooksul vestles Kaljulaid nii vallavanema kui vallavolikogu esimehega. Tema sõnul saarel elu käib ja võimalusi paistab olevat, ehkki turism pole muidugi väga sesoonne. Muret valmistab saarerahvale teede olukord ja metsamajandus. Küll aga on saare kool lausa rahvusvaheline edulugu – seal pandi kaugõppesüsteem käima juba ammu enne karantiiniaega.

 

Edasi põigati läbi Norrby külas asuvast Mangesi mesilast. “Mesinikke on saarel omajagu ning ka mesi on puhas, kuivõrd aktiivset põllumajandust on saarel vähe,” kirjutab president.

President suhtles saarerahvaga

Olavipäeva jumalateenistuse järel pidas Kaljulaid lühikese kõne ning tehti saarerahva ühispilt.

Edasi sõideti Vormsi Vabadussõja mälestussamba juurde, kus president pärja asetas. “See on üks väga vähestest omataolistest, mis elas okupatsiooniaja üle,” selgitab president selle olulisust.

Läbi sai käidud ka Vormsi ainukesest poest, mida saarerahvas kiidab, et toit ja kodukraam oli ohutult kättesaadav ka karantiiniajal, ehk mugavamaltki kui linnas.

OÜ Vormsi MT veised jäid küll nägemata, kuna nad olid rannaniidul, ent söödeti lohutuseks hobuseid ning vesteldi saare ettevõtlusest.

Külastati ka Saxby tuletorni, mis on on Vormsi sümbolite hulgas kõrgel kohal. “Majakavahi lapselaps Artemi Smirnov on tuletorni ja selle juures asuva pisikese muuseumi seejuures igati hubaseks teinud. Ja eks kui lubatakse, tuleb ju üles ronida,” muljetab president.

Enne tagasi Ormsöga mandrile tagasisõitu põigati veel läbi silmaarst Anneli Tall ja neurokirurg Kahro Tall Vormsi kodust, kuhu nad on teinud kunstigalerii, kus on välja pandud pere mitme põlvkonna kunstilooming.

Head Uudised GoodNews