1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. INIMESTE HEAKS! Päästjad soovivad tasuta ujumiskursustega vähendada uppumiste arvu
INIMESTE HEAKS! Päästjad soovivad tasuta ujumiskursustega vähendada uppumiste arvu

INIMESTE HEAKS! Päästjad soovivad tasuta ujumiskursustega vähendada uppumiste arvu

Päästjad soovivad tasuta ujumiskursustega vähendada uppumiste arvuPäästeamet kutsub registreerima tänavu augustist algavatele tasuta ujumise algõpetuse koolitustele, et parandada inimeste ujumisoskust ja vähendada seeläbi uppumiste arvu.

Selleks, et üha suurem osa Eesti elanikest saaks vees hakkama, on päästeamet, Eesti Ujumisliit ja Selts Eesti Vetelpääste asunud tegema sihipärast koostööd, teatas päästeamet. Selle suurem eesmärk on ühtse ujumisoskuse standardi loomine ja kehtestamine ning ujumise algõpetuse programmi koolide riikliku õppekava jaoks ettevalmistamine.

Koolitusele on oodatud eelkõige kooliprogrammi ujumise algõpetusega tegelevad õpetajad, aga ka lasteaiakasvatajad ja ujumise algõpetuse treenerid. Igal koolitusel saab osaleda kuni 20 inimest.

Kultuuriministeeriumi eestvedamisel teostati 2014. aastal koolide ujumisõpetajate seas uuring, millest selgus, et õpetajad vajavad ujumise algõpetuse teemalisi koolitusi ja metoodilisi materjale. Selle olukorra parandamiseks korraldavad päästeamet, Eesti Ujumisliit ja Selts Eesti Vetelpääste alates selle aasta augustist 16 ujumise algõpetuse koolitust. Kultuuriministeeriumi, Eesti Ujumisliidu ja päästeameti toel on võimalik kõikidele registreerunud osalejatele üle-eestilised koolitused pakkuda tasuta.

Koolitused toimuvad tänavu ilmunud ujumise algõpetuse raamatu „Õpime ujuma“ metoodika alusel. Norra keelest tõlgitud teos on valminud koostöös Norra Ujumisliiduga ja sisaldab endas parimaid ujumisõppe praktikaid kogu maailmast. Eesti Ujumisliit annab omalt poolt ka igale osavõtjale kaasa tasuta raamatu „Õpime ujuma“. See jääb õpetajatele abiks vajalike teoreetiliste aluste ja praktiliste näpunäidetega ka pärast koolitust ujumise algõpetuse kursuste läbiviimisel. Raamatut saab edukalt kasutada metoodilise abivahendina nii lasteaedade kui ka kooli ujumise algõpetuse tundides.

Koolitusi viivad läbi Eesti ja Norra Ujumisliitude koostöös spetsiaalse ettevalmistuse saanud pikaajalise kogemusega ujumise juhendajad. Kahepäevastel koolitustel on suur praktilise õppuse osakaal, mis annab ujumise algõpetuse kursuste läbiviimiseks vajalikud oskused ja teadmised.

21 tunnise mahuga koolituse läbides saab iga osaleja Eesti Ujumisliidult tunnistuse. Tulevikus, kui üleriigiline standard on valmis, saab antud kursusel osalemine ja saadud tunnistus õpetajatele üheks koolis ujumisõppe läbiviimise eeltingimuseks. Nii saavad kõik lapsed Eestis võimaluse ühtsetel alustel ujuma õppida, mis aitab parandada eestlaste ujumisoskust ja aitab veeõnnetusi vähendada.

Head Uudised GoodNews