1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. Indrek Käo: oleme kinnistanud klubi riigi jalgpallikaardile
Indrek Käo: oleme kinnistanud klubi riigi jalgpallikaardile

Indrek Käo: oleme kinnistanud klubi riigi jalgpallikaardile

Indrek Käo_F_Jalgpall.eePõlva FC Lootos pidas möödunud nädalal oma 20. sünnipäeva. Klubi juhatuse esimees Indrek Käo rääkis portaalile jalgpall.ee, et peab suurimaks kordaminekuks klubi kinnistamist riigi jalgpallikaardile.

Alustuseks kahekordsed õnnitlused – klubi sai 20 aastaseks ja sind ennast valiti taas juhatuse esimeheks.
Esmalt tänud õnnitluste eest!

Oleme väga rõõmsad, et 20 aastat tagasi tehtud otsus – asutada jalgpalliklubi Lootos – osutus elujõuliseks!

Kuidas võtaksid kokku need 20 aastat?

Usun, et oleme selle 20 aastaga saavutanud rohkem, kui oleks eales osanud unistada. Sisuliselt nullist oleme üles ehitanud maakonna suurima spordiklubi, kus treenib üle 200 jalgpallihuvilise. Osaleme riigi meistrivõistlustel, kasvatame järelkasvu noortekoondistele ja teistele klubidele, korraldame regulaarselt noorteturniire, kohalikke meistrivõistlusi, fännireise, oleme sotsiaalselt aktiivsed jne. Ma arvan, et Eesti Jalgpalli Liidul on põhjust meie üle uhkust tunda, kahekümneaastaseid klubisid polegi Eestis teab mis palju!

Mida pead nende aastate suurimaks kordaminekuks?

Suurimaks kordaminekuks võib ehk pidada klubi kinnistamist riigi jalgpallikaardile. Ma usun, et Lootose näol on tegemist ühe võimaliku regionaalse jalgpallimudeliga, mis väljaspool suuremaid keskusi, Tallinn ja Tartu, võiks edukalt ala arendamisele ja tutvustamisele kaasa aidata. Usun, et 20 aastat on selle tõestamiseks olnud piisav aeg.

Millised projektid on aastatega kripeldama jäänud?

Alati tahaks teha rohkem. Pigem võtamegi ette rohkem, kui kael kannab, või on siis ideed, mida oleme välja pakkunud, riigi jalgpallikultuuri jaoks veel liialt „toored”. Teinekord oleme olnud ajast ees. Samas on mitmed asjad, millega oleme klubis alustanud, on väikese viiteajaga jõudnud teistegi jalgpalliklubide arengukavadesse. Näiteks jalgpalli viimine lasteaedadesse. Meie projekti nimeks on jätkuvalt Jalgpalliaabits ja alustasime sellega aastal 2003. Samuti jalgpalli suvelaagrid. Meie esimene suvelaager toimus 2005. aastal, jalgpalliliit alustas samasuguse projektiga mitmed aastad hiljem. Meie puhul on mitmed ideed jäänud riiulile ka seetõttu, et kui oleme neid isegi pakkunud teistele, pole neid vajalikuks peetud rakendada. Samas on igale asjale olemas oma õige aeg. Kui midagi kripeldama on jäänud, siis regionaalse jalgpalliakadeemia idee oleks võinud paremini käivituda. Paraku leidsime ennast lõpuks üksi ja väikese klubi jaoks selle vedamine on liialt kulukas ja ülemäärast energiat nõudev.

Millised on klubi lähiaja plaanid?

Lähiaja plaanid on lihtsad – hakata tegelema klubi sportliku poolega. Tänaseks oleme suures osas lõpetanud ettevalmistavad tegevused – ma pean siin silmas vajalike eeltingimuste loomist nagu näiteks klubi struktuur, kogukonna äratamine, võistkondade komplekteerimine, treeningmetoodikate väljatöötamine, treenerite baasi loomine ning staadioni ja klubihoone baasil tervikliku kompleksi loomine. Lähiaja esmaseks eesmärgiks on hakata klubi kõikidesse tegevustesse juurde tootma kvaliteeti. Oleme ära näinud, et mida kvaliteetsemad jalgpallurid me suudame arendada, seda kaugemale nad jõuavad – isegi otse Lootose juurest.

Millised eesmärgid on klubiliselt pikemas perspektiivis?

Nii imelikult kui see ei kõla, siis pikemas perspektiivis on plaanis valmistada klubi ette ellu jäämiseks. Oleme küll juba kahekümneaastased, aga näeme mis toimub meie ümber. Võistkonnad ja klubid tekivad ja kaovad, liituvad ja lahutavad, lähevad pankrotti või jäävad võlgu… Jalgpall ei seisa meid ümbritsevast elust kuidagi kõrgemal või eraldi, küll aga aitab seda paremaks ja elamisväärsemaks muuta. Selleks tuleb vähemalt üritada vaadata pikemalt tulevikku ja arvestada meid ümbritsevaga, et teatud protsesse ette aimata.

Millised on klubi sportlikud eesmärgid?

Kindlasti soovime naiskonna uue põlvkonna toel paari aasta jooksul taas kõrgliigasse viia, samal ajal pidevalt järelkasvuga tööd tehes. Meeskonda on pikalt kammitsenud pääs teise liigasse. Ma ei näe siin põhjust kiirustamiseks, sest usun, et teine liiga jõuab meieni varem, kui meie sinna. Selles pole midagi imelikku, veel vähem hirmsat. Selles suunas liigub riigi jalgpalli areng pikemat aega. Varem või hiljem peavad klubid võistkondadelt üle võtma rolli, mida nad terves maailmas kannavad. Lisaks seavad Lootosele teatud piirid meid ümbritsev keskkond ja piirkonna mängijate valik.

Millisel positsioonil on jalgpall Põlvamaal?

Jalgpall on Põlvamaal kahtlemata paremal positsioonil, kui oli seda 20 aastat tagasi. Kui nüüd tõsiselt rääkida, siis arengud on kulgenud vastavalt prognoosidele. Jalgpall on Põlvamaal tänaseks spordiala number üks. Kui veel täna mõnes kohas paistavad silma teisedki sportmängud, siis noorte jalgpallihuvi kaardistades on ala selgelt tõusuteel. Lootose rolliks on olla maakondlik jalgpallipüramiid ja tipp, kust andekamatel oleks hea platvorm liikumaks edasi professionaalsesse jalgpalli.

Milline on Lootos 10 aasta pärast?

Raske öelda, aga usun, et kindlasti on klubi eesotsas juba uued inimesed uute ja värskete ideedega. Praeguste eestvedajate eesmärk – rajada ja ehitada kogukonna ootustele vastav jätkusuutlik ja head kvaliteeti pakkuv regionaalne jalgpalliklubi – on selleks ajaks loodetavasti lõpetatud.

Allikas: Eesti Jalpalli Liit

Head Uudised GoodNews