1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. INTERVJUU! Naisjalgpallurid suunavad oma sportlikud võimed võitlusesse rinnavähiga
INTERVJUU! Naisjalgpallurid suunavad oma sportlikud võimed võitlusesse rinnavähiga

INTERVJUU! Naisjalgpallurid suunavad oma sportlikud võimed võitlusesse rinnavähiga

Karina Kesvatera
Foto: Kalle Paas

Spordinaised jalgpalliklubist Tammeka on otsustanud korraldada eredaid elamusi ja põnevaid kaasaelamisvõimalusi pakkuma vaatemängu, kus kogutakse annetusi ühe levinuma ja ohtlikuma naistehaiguse, rinnavähi, profülaktikaks ja raviks. Peakorraldaja Karina Kesvatera rääkis sündmustest portaalile GoodNews ja märkis, et jalgpallielamuste keskel on võimalik kontrollida ka oma tervist. Staadionile  sõidab ka mammograafiabuss. Karina sõnul polegi aga sündmus vaid niiöelda naistelt naistele, sest on teada juhtumid, kus rinnavähki on haigestunud ka mehed.

Mis ajendas aatelisi ja missioonitundelisi naisi korraldama heategevust just läbi jalgpalli? Kui suur osa oli selles Eesti ja Hollandi kohtumisel?

Oleme naisjalgpallurid jalgpalliklubist Tammeka ning armastus jalgpalli vastu on see, mis meid kõiki ühendab! Kuid tahtsime näidata, et me ei ole ainult jalgpallurid, vaid ka naised, kes hoolivad kogukonnast! Rinnavähk ei ole aga naissoole kauge teema, seetõttu tahtsime aidata kaasa selle teema teadvustamisele. Tammeka naiskonnale on see esimene heategevusüritus ning loodame, et mitte viimane! Jalgpall tõi Tammeka naiskonna kokku ja loodame, et see toob ka publiku Tamme staadioni tribüünidele, et teha üheskoos tore heategu! Eesti ja Hollandi kohtumisel selles väga suurt osa ei olnudki, sest mõte sellisest üritusest oli juba mitu kuud tagasi tekkinud. Kuid kindlasti oli see ülipõnev kohtumine! Ja nagu ikka, soovime Eesti koondisele ainult edu ja palju väravaid 🙂

Milliseid eredamaid näiteid võiks tuua jalgpalli ja heategevuse senistest seostest nii Eestis, Euroopas kui ka kogu maailmas?

Eestis korraldab iga-aastast heategevusüritust „Ei narkootikumidele“ FC Levadia. Ülamaailmselt meeldib kuulsustele korraldada heategevusena jalgpallimatše. Näiteks on korraldanud äsja Eestis esinenud Robbie Williams heategevuse raames vutilahinguid. Samuti meile kõigile tundud David Beckham annetas 3.4 miljonit naela ehk siis oma palga, mida ta teenis Paris St. German´is mängides heategevuseks. Selliseid positiivseid näiteid võibki lugema jääda :).  Õppides Ameerikas, nägin et sporti kasutatakse heategevuses väga palju. Sellised üritused toimuvad igal pool, olgugi, et nendes ei ole mängus ulmeliselt suured summad. Kuid nagu öeldakse: „ Tilkadest saab meri!“

Küllap on tegemist heategevusega, kus kaasa lööja saab ka ise osa huvitavatest ja positiivsetest jalgpalliemotsioonidest. Missugust jalgpallinaudingut eesootaval spordisündmusel täpsemalt pakutakse ja kelle poolt? 

Jalgpallilahingut pakuvad publikule JK Tammeka ning Tallinna Kalevi naiskonnad. Võibolla veidikene kulunud fraas, kuid jalgpall on ümmargune, on siiski tõsi, sest iga olukord ja mäng on erinev! Seega tulemust võib küll ennustada, kuid kõige parem on seda live´s staadioni tribüünidelt vaadata. Parim viis tulla ja näha, et naiste jalgpall polegi nii väga erinev meeste jalgpallist! Pall on sama, platsil sama arv mängijaid, reeglid samad – pole põhjust muretseda, sest ilma emotsioonideta ei peaks küll keegi staadionilt lahkuma!

Miks otsustasite heategevuse suunata just rinnavähi vastu võitlemiseks? Kas seetõttu, et tegemist on naistehaigusega või on põhjused sügavamad? 

Rinnavähki küll peetakse naistehaiguseks, kuid see pole tõsi, sest harvematel juhtudel esineb seda ka meestel. Mõte tuli aga siis kui ma õppisin USA ülikoolis. USA-s on Rinnavähi teadlikustamise kampaania ehk siis Breast Cancer Awareness väga populaarne. Mängisin Niagara naiskonnas jalgpalli ning korraldasime ka enda naiskonnaga heategevusmänge. Näiteks mängisime meie kooli meeste hokivõistkonna vastu. See oli naljaks showmäng, mida nautisid nii publik kui ka mängijad ise. Seetõttu mõtlesin, et miks mitte midagi sellist ka Eestis proovida.

Kas olete heategevussündmusele seadnud ka konkreetsed eesmärgid, kuipalju raha korjata ja milleks seda täpsemalt kasutada, profülaktikaks, uuringuteks raviks?

Eesmärgiks siis võimalikult suur summa annetada. Kui suurest summast on jutt, sellele ei oska vastata, sest oleneb, kui palju publikut staadionile tuleb.

Eks Eesti Vähiliit ise otsustab, mille jaoks seda raha kõige otstarbekam on kasutada. Kuna Eesti Vähiliidu tegevus põhineb enamjaolt annetustest, siis kindlasti on iga summa väga vajalik.

Missugused on olnud esimesed reageeringud teie korraldavale heategevusaktsioonile, kas on tehtud juba ka annetusi enne sündmuse toimumist? 

Ülimalt positiivsed! Seega tänud meie praegustele toetajatele: SA Tartu Sport, Avon, Yes Sport, Sisetv, Forest Kämp, Feeling Good, Air Fun, Copy.ee, Tartu Biotehnoloogi Park. Leidus ka eraisikuid, kes olid nõus seda üritust toetama. Otseselt rahalisi annetusi Vähiliidule annetamiseks pole veel olnud. Kuid kindlasti on põhjuseks just sellise ürituse esmakordne toimumine. Seega arenguruumi sellise ürituse korraldamisel veel on.

Kas eesootaval heategevuslikul spordisündmusel tutvustakse ka rinnavähiga seotud temaatikat, kas trükistel või kõnedes pöördumistes? Kas kohale tuleb ka meedikuid või patsiente?

Jah, kindlasti. Kohal on Eesti Arstiteadusüliõpilaste Seltsi seksuaaltervise töögrupi laud, kus saab teemakohaseid küsimusi esitada. Samuti on kõigi huviliste jaoks kohale sõidutatud Eesti Vähiliidu mammograafiabuss. Seda saab seestpoolt uurida ning kaasas on ka medõde, kes küsimustele vastab.

Usutavasti on mõttekas sündmusele tulla kogu perega, kuidas muudetakse see atraktiivseks ja huvitavaks laste jaoks? 

Kindlasti kogu perega! 🙂  Enne mängu mängib bänd nimega Forest Kämp. Samuti on kõigile avatud Tamme staadioni lasteväljak ning kehakinnituseks saab maitsta Tammeka naiskonna heategevusliku koogimüügi koogikesi ja pirukaid. Usume, et lastele peaks meeldima ka vutilahing, mida naised kavatsevad täna pakkuda. Täna ehivad Tamme staadionit ka roosad ja valged õhupallid, mida soovijad pärast üritust kaasa võivad võtta.

Missuguse vaimsuse ja aura annab sündmusele selle toimumine Tartus?

Selline üritus on esmakordne Tartus. Ja loodame, et see annab ülimalt positiivse vaimsuse, aura ja muidugi ka tagasiside. Tartu on armas ja kodune linn. Tahame ka Tamme staadioni koduseks muuta, sest pole midagi paremat, kui mängida armastatud mängu ülivinge publiku ees ja seda kõike ülla eesmärgi nimel. Selline üritus aitab meil kõigil anda väikese panuse heategevusse!

Saagem tuttavaks ka teie endaga. Mis on teie elukutse ja amet ja mida tähendavad teile mõisted jalgpall ja heategevus? 

Olen lõpetanud matemaatika eriala Tartu Ülikoolis ( bakalaureuse) ning magistri omandasin USA-s Niagara Ülikoolis (MBA- Master of Business Administration).

Jalgpall tähendab minu jaoks kõike – minu elu suurim armastus:). Mängin hetkel siis Tammeka naiskonnas, kuid kuulun ka Eesti naiste koondise kandidaatide hulka. Olen ka vahel vabatahtlikuna töötanud, kuid otseselt heategevusürituse korraldamisega pole seotud olnud. Nii et selline üritus on nii Tammeka naiskonna kui ka minu jaoks esmakordne. Ja tagasiside on ka ülimalt positiivne olnud. Seega arvan, et see ei jää minu poolt viimaseks selliseks korraldatavaks ürituseks, sest olen seda nautinud.

Oktoobrist lähen aga tööle audiitoribüroosse. Jalgpall on  kindel osa minu igapäevaelus ja loodetavasti muutub selleks ka heategevus!

On teil tutvusringkonnas inimesi, kelle aitamisest läbi heategevuse eriti sooviksite? 

Olen see õnnelik, kelle lähedaste seas seda haigust ei ole esinenud. Kuid läbi selle ürituse sooviksin aidata nii naisi kui ka mehi, sest leidub ka meessoost isikuid, kellel areneb rinnavähk. Harva, kuid siiski leidub.

Jaan-Ivo Lukas 

Head Uudised GoodNews