1. Avaleht
  2. Intervjuu
  3. INTERVJUU! Restoran Massimo peakokk Veiko Trakmann: Kokakunst on minu kutsumus
INTERVJUU! Restoran Massimo peakokk Veiko Trakmann: Kokakunst on minu kutsumus

INTERVJUU! Restoran Massimo peakokk Veiko Trakmann: Kokakunst on minu kutsumus

Veiko Trakmann
Veiko Trakmann

Restoran Massimo avas uksed aastal 2011, mil seda esitleti kui suurimat trattoriat Eestis koos rikkaliku itaaliapärase toidu- ning veinivalikuga. Ajapikku on aga Massimost saanud koht, kus jätkuvalt kohtab vana head tuttavat Itaalia külalislahkust ning hubast atmosfääri, kuid menüüvalik on rohkem keskendud modernsele köögile, pakkudes maitseid igast Euroopa nurgast.

Massimo peakokk Veiko Trakmann on alati hingega kokkamise juures. Ta teab, et hea toidu valmistamisel on suureks määravaks teguriks tooraine kvaliteet, päritolu ja teadmised kokakunstist. Seega armastab ta kasutada parimat Eestimaist toorainet nii palju kui võimalik. „Nimelt just see teeb toidu eriliseks ja eelkõige koduseks,“ leiab Veiko ja lisab: “Toitu tuleb valmistada armastusega, sest kokkamine on omaette kunst, mis peegeldab tegija emotsioone ja suhtumist.”

Veiko on kui salapärane võlur, keda harilikult vahetult suhtlemas ei näe. Küll aga loob ta oma „kuningriigis“ väärtust, puudutades seeläbi igaüht, kes tema võlukunstist osa saab. Veiko suhtleb külastajatega aktiivselt oma loomingu kaudu ja kuna see pakub võrratuid maitseelamusi ning silmailu, kulub marjaks ära väike teadasaamine sellest, mis on tema edu saladus.

Veiko, on selline ütlemine, et targaks õpitakse, kuid meistriks sünnitakse. Kuidas sellesse suhtud?

Suhtun sellesse positiivselt ja arvan, et ütlemine peab kohati paika, kuid kaugemale on võimalik jõuda läbi õppimise, kogemuste omandamise, enese täiendamise ja üldse harimise kaudu. Väga suurt rolli mängib tegemistes see, kui on võimalus teha seda, mida armastatakse kogu hingest.

Sinust on saanud restoran Massimo peakokk. On see suur vastutus?

Peakokal on alati suur vastutus. Peab suutma jälgida ja hallata kogu köögipoolel toimuvat. Tuleb juhendada kolleege ning ei saa väsida kiitmast, et tagada parim kvaliteet.

Kas kokakunsti tegemine on sinu kutsumus? Oled leidnud oma eesmärgi ja rahu sel teekonnal?

Juba väiksena askeldasin köögis pottide-pannidega ning on tore albumit vaadata mõtiskledes, et kas tõesti sai juba sealt alguse minu huvi toiduvalmistamise vastu. Tänaseks arvan jah, et see on tõesti minu kutsumus.

Oled koostanud rikkaliku menüü, mida hooajati ka värskendad. Mis hakkab toimuma siis, kui pead langetama otsuse kindla valiku osas? On see lihtne või tahaksid lisada aina veel ja veel, sest on ju nii palju, millega võluda?

Sellistes olukordades kuluvad ära kolleegide head nõuanded ja soovitused. Ka nemad on osa menüü koostamise protsessist. Iga arvamus ning mõte on oluline ja eriti veel siis, kui kõrval seisab väga hea ja kogenud meeskond nagu on restoranis Massimo.

Kui ametlik tööpäev saab läbi, siis kas kunstnikuna kummitavad veel ideed kodus edasi? Kuidas jagad oma töö ja vaba aja nii, et puhkaksid välja ega unustaks oma lähedasi?

Uusi ja huvitavaid ideid tekib pidevalt ning neist põnevamad kirjutan üles, kuna muidu kipuvad need ununema. Tööd pigem ei tahaks koju kaasa võtta, aga tihti juhtub, et mõni tööga seotud küsimus või ülesanne tuleb koduseinte vahel lahendada.

Pere keskel veedan aga nii palju kui seda parasjagu tekib. On aegu, mil saab puhata ja end tööst välja lülitada lausa kolm päeva jutti, aga on ka neid aegu, mil tuleb hakkama saada ühe päevaga.

On sul mõni visioon või unistus seoses oma kutsumusega? Avaldad?

Unistusi on palju, aga kindlasti on suurimaks sooviks jõuda kunagi isikliku restoranini.

Hindan väga kõrgelt restorani juhte, kes on andnud Massimos mulle tegutsemiseks ja ideede rakendamiseks vabad käed. Tänu usaldusele tunnen end rahuolevana ja koduselt, mis lükkab unistuse päris oma restoranist kaugemasse tulevikku.

Olen mõelnud ka videoblogidele, mille võtaksin küll juba lähiajal sihiks. Eks elu näitab, mis saab!

Kui restorani Massimo astub sisse külastaja, siis mida sooviksid, et ta tunneks alates esimesest hetkest? Alustades esimesest muljest interjööri põhjal kuni maitseelamusteni välja.

Soovin, et iga meie külastaja näeks ja tunneks soojust ning märkaks külalislahkust, mille nimel ühtse meeskonnana väga pingutame. Iga klient on meie jaoks eriline ning soovime pakkuda ainult parimat, mis algab teenindamisest ja liigub maitseelamusteni välja. Iga külastaja tagasiside on tähtis, et meil avaneks võimalus pakkuda omalt poolt veelgi paremat.

Mis on edu saladus?

Arvan, et edu saladus peitub selles, kui oma tegemiste suhtes ollakse väga pühendunud ja keskendunud.

Usutles Erika Räpp

Head Uudised GoodNews