1. Avaleht
  2. Eesti elu
  3. Isetegijate laat toob Tartusse noored leiutajad
Isetegijate laat toob Tartusse noored leiutajad

Isetegijate laat toob Tartusse noored leiutajad

Teadlaste öö festivalSeptembri lõpus juba üheksandat korda toimuv Teadlaste Öö Festival toob esmakordselt Tartusse rahvusvaheliselt tunnustatud Mini Maker Faire’i ehk isetegijate laada.

Teadlaste Öö Festivali peakorraldaja Helin Haga märkis, et laat on mõeldud eelkõige neile, kes on ise midagi uut välja mõelnud või oma kätega valmis meisterdanud.

„Laat toob AHHAA keskusesse kõikvõimalikud leiutajad, nokitsejad, disainerid, kunstnikud ja insenerid. Meie jaoks piisab vaid sellest, kui inimene on millegi uudsega tegelenud. Sündmuse enda formaat on vaba ja igaüks, kes tunneb, et tema on midagi teinud või täiesti uut välja mõelnud, on meie laadale igati oodatud,“ rääkis peakorraldaja.

Haga sõnul on päev jaotatud programmiliselt mitmekülgselt: toimuvad ettekanded, osalejad saavad oma leiutisi teistele esitleda ja rõhku on pandud sellele, et kutsuda siia isetegijaid, kellega koos on ka külastajatel võimalik midagi valmis meisterdada.

„Me ei eelda, et jalgrattaehitaja tuleb ja ehitab inimestega koos ühe jalgratta valmis. Kuid on palju teisi, kelle meisterdused on pisikesed ning neid on võimalik teha kohapeal. Näiteks tuleb tuntud pehmete helkurite tegija ja temaga saab teha oma Mini Maker Faire logoga helkureid,“ tutvustas Haga.

„Ürituse eesmärk on eelkõige vajalik sotsiaalsest aspektist. Inimesel võib mingil hetkel tekkida nutikate lahenduste kriis ja kui on palju nutikaid koos, on palju päid ja palju häid ideid. Sellistest nutikatest peadest võivadki sündida Eesti järgmised Skype-d ja TransferWise’id,“ lisas ta.

Juba üheksandat korda toimuv Teadlaste Öö Festival tuleb tänavu suurem kui kunagi varem. 21.-26. septembril aset leidva festivali peateemaks on tervishoid ja meditsiin terve inimese seisukohalt.

Lisaks Tartule toimuvad 26. septembril üritused samaaegselt pea kõikides Eesti maakondades, kus huvilistele korraldatakse kohtumisi teadlastega, töötube ja ekskursioone teadusasutuste „telgitagustesse“.

Head Uudised GoodNews